Osuda vojnog udara u Egiptu

Udruženje ''Mladi muslimani'' oštro osuđuje vojni udar u Egiptu, smjenu i hapšenje prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhameda Mursija. Egipat je nakon revolucije od prije dvije godine i smjene diktatora Hosnia Mubaraka proveo demokratske izbore, na kojima je većina građana izabrala za svog vođu Muhameda Mursija, a Muslimansko braću za političku opciju koja treba da vlada.

 

Očigledno pod političkim pritiskom zemalja kojima ne odgovara snažna, stabilna i od naroda podržana vlast u Egiptu, uz podršku egipatske opozicije koja im je isturena ruka, vojska je izvršila vojni udar. Opozicioni lideri Amr Musa i Muhamed El-Baradeji izdali su interese svoje države i naroda i stali uz vanjske rušitelje zemlje i demokratskog poretka.  Isti ''programeri'' pokušali su nedavno i u Turskoj izvršiti smjenu legalne vlasti od većine naroda izabrane, ali je Turska već duže vrijeme stabilna država u kojoj vojska više nema snagu kao nekad, pa udar iz vana nije uspio.

Udruženje ''Mladi muslimani'' poziva rukovodstvo Bosne i Hercegovine da stane u odbranu istine, pravde i demokratije i da javno osudi vojni udar u Egiptu, te da da punu podršku legalnom i legitimnom predsjedniku Egipta Muhamedu Mursiju.