Ženska sekcija organizirala tribinu "Paralele moderne ishrane sa poslanikovom ishranom"

             

 

U utorak, 13. marta 2018. godine, u prostorijama Udruženja „Mladi muslimani“ u Morića hanu, ženska sekcija Udruženja organizirala je tribinu za žene sa temom"Paralele moderne ishrane sa poslanikovom ishranom".

Uvodnicar tribine je bila dr. Safija Softic - Namas.

Cijelo druženje je proteklo u veoma živoj i prijatnoj atmosferi. Predavač je iznio niz poučnih savjeta i uputa o zdravom načinu života i ishrane, poredeći ih sa praksom Božijeg poslanika. Poslanik nije bio doktor ali je konzumirao hranu i piće s mjerom, koristeći zdrave namirnice u tačnom omjeru, koliko je i preporučljivo za zdravlje.

Publika je bila izuzetno zainteresirana za temu. Što se moglo vidjeti kroz brojna pitanja koja su postavljena u diskusiji.

Posebno osvježenje skupu su donijele mlade djevojke svojim prisustvom. Dok je početkom predavanja hfz. Fatima Camić proučila ašere.

Prof. Amila Fočo je kratko govorila o ciljevima Udruženja „Mladi muslimani“ i zahvalila se prisutnim na dolasku.

 

           

Ženska sekcija organizirala tribinu "Bošnjačka porodica i kultura ponašanja"

 

                         

 

U prijatnom druženju i razgovoru 20.februara održana je tribina na temu ”Bošnjačke porodice I kultura ponašanja”.

Na početku je hafiza Fatima Camić proučila ašere. A uvodnu riječ je dala prof. Amila Fočo govoreći o ciljevima udruženja "Mladi muslimani" i predstavila predavača Mevlidu Serdarević, koja je veliki istraživač bošnjačkih porodica.

U svom izlaganju Serdarević je govorila o Bošnjakinjama, borcima, koje su pokazale veliku hrabrost i junaštvo boreći se puškama protiv agresora. Ta borba se ogleda i danas jer žene obnašaju različite odgovorne dužnosti kao što su ministrice, načelnici, hraniteljice porodica, profesori, direktori, menadžeri itd. Zatim je govorila o običajima unutar porodice i diplomatskom ophođenju žene prema mužu kao izraz poštovanja a ne potčinjenosti.

Nakon predavanja razvila se diskusija, a stihove iz Mevlidinih knjiga čitala je Emina Obeji što je skup naročito zainteresovalo i zabavilo.

Na kraju je predavaču uručena hedija od strane Udruženja.

 

           

Nastavljen ciklus predavanja generala i oficira Armije RBiH. Gost Nezim Halilović Muderris


Udurženje „Mladi muslimani“ u okviru ciklusa predavanja generala i oficira Armije RBiH (koja za cilj imaju osvježavanje vrijednosti i vraćanje ugleda Armiji RBiH, kao i sjećanje na period agresije na BiH) organiziralo je u srijedu 31. 1. 2018. godine u prostorijama Udruženja u Sarajevu tribinu na kojoj je gost predavač bio Nezim Halilović Muderris, komadant 4. muslimanske brigade, te dobitnik najvećih ratnih priznanja: Zlatni ljiljan i Zlatni grb sa mačevima.

Predavanje pod naslovom „Moj ratni put“ i specifičan dar umjeća lijepog pripovjedanja obezbjedile su prisutnima razumijevanje šire slike agresije na BiH, posebice na prostoru Konjica, ali i uloge običnih ljudi - boraca u borbi za svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Predavač je u svom ekspozeu naglasio nekoliko važnih neodvojivih elemenata, kao što su važnost naglašavanja termina agresija na BiH, koja je defacto i izvršena, kao i termina genocid koji se u BiH dogodio. Također je predavač pojasnio da su ovakva predavanja veoma značajna za mlade ljude da saznaju šta se dešavalo u periodu 1992 – 1995. godine jer u obrazovnom sistemu nemaju mogućnost saznanja takvih informacija i istine.

Tokom predavanja, Muderris je slikovito govorio o svom uključenju u Armiju RBiH, nizu dešavanja na organizaciji otpora, konstantno dodajući niz konkretnih događaja koji su slušaocima bili posebno interesantni. Ono što je Predavač konstantno podvlačio jeste upravo značaj običnog vojnika, njegov značaj i značaj sjećanja i spominjanja tih ljudi, posebno šehida.

Svoje predavanje Muderris je završio jednom značajnom porukom svima prisutnima, da se sjećanje na ovaj period ne smije zaboraviti, da se mlađi naraštaji moraju upoznavati sa ovim dijelom bosanskohercegovačke historije, a to bi se na najbolji način moglo postići pisanjem knjiga, priča, sjećanja učesnika, jer se na taj način jedino može sačuvati od zaborava.


                          

 

                          

Zbornik studenstkih radova o Aliji Izetbegoviću „BOSNA PRIJE SVEGA“.

         Sa ponosom obavještavamo cijenjene članove i simpatizere da je ovih dana iz štampe izašao Zbornik studenstkih radova o Aliji Izetbegoviću „BOSNA PRIJE SVEGA“.


        Zbornik je nastao kao rezultat studentske konferencije o Aliji Izetbegoviću održane 22. Oktobra 2016. godine u GHBB, u Sarajevu. Izdavači zbornika su: Muzej Alija Izetbegović, Udruženje „Mladi muslimani“ i Fond Bošnjaci. A urednik zbornika je prof. Admir Mulaosmanović.


         
          Zbornik sadrži devet studenstkih radova, koji tretiraju različite segmente života, te političkih ideja i vizije Alije Izetbegovića.
 Pod mentorstvom prof. Mulaosmanovića, ovaj zbornik donosi radove: 


Armin Džunuzović, BA - ALIJA IZETBEGOVIĆ I MLADOMUSLIMANSKI POKRET
Dino Proha, Ba - LIDER I PREDSJEDNIK
Alma Kubura - IZETBEGOVIĆEV ODNOS PREMA PREDSTAVNICIMA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE
Merjem Mekić - IZERBEGOVIĆEVA VIZIJA SAD – A
Aziz Skopljak - ODNOS ALIJE IZETBEGOVIĆA PREMA ULEMI I ISLAMSKOJ ZAJEDNICI
Aida Sadiković Mehonić - ZAVORSKI DANI ALIJE IZETBEGOVIĆA – VRIJEME PRODUKTIVNOSTI
Hfz. Fatima Camić - TEMELJNE IDEJE ISLAMSKE DEKLARACIJE
Merjem Brković - POLITIČKA VIZIJA ALIJE IZETBEGOVIĆA

         Ovaj skup radova je odličan pokazatelj kako mladi ljudi, danas, razmišljaju i razumijevaju ulogu i značaj prvog predsjednika RBiH. 

          Na kraju, preostaje samo najaviti skoru promociju zbornika!