Iz medijskih istupa ambasadora Murphya nazire se zamaskirana uravnilovska priča

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy uskoro završava svoju diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini. Ostat će upamćen u historiji kao osoba koja je poništila gotovo sva dostignuća američke vanjske politike prema BiH i Bošnjacima. Pored toga, stavio se otvoreno na stranu velikohrvatske i velikosrpske politike. U zadnjim mjesecima svoga mandata kao da je uzeo odmor i kroz turističke obilaske potpuno opušteno i bez ikakve odgovornosti krati svoje vrijeme. Na tim putešestvijama uči građane Bosne i Hercegovine o njihovoj historiji, ali s mnogo FAKE činjenica, predrasuda i stereotipa.

Pozivanje na Andrića, ispijanje rakije s pravoslavnim svećenicima i prešućivanje činjenice ko je agresor, a ko žrtva tamo gdje su Bošnjaci nekad živjeli u velikom broju je odraz njegovog ličnog razumijevanja ovdašnjih odnosa ili možda promjene paradigme od strane Washingtona.


"Bijeg od sarajevske vrućine i istraživanje skrivenih dragulja Bosne i Hercegovine. Čajniče sa svojim drevnim samostanom i osmanskom džamijom je pravo blago", stoji u opisu jedne od njegovih objava na društvenoj mreži X.

Zašto se ambasador Murphy ne zapita zbog čega su Bošnjaci protjerani iz tog blaga i zar misli da obnova te porušene džamije sakriva činjenicu da su oni malobrojni Bošnjaci povratnici građani drugog reda?

Nakon što je prošle godine bezobrazno i aparthejdski Bošnjake pomnožio sa nulom ove godine američki ambasador Murphy u pauzi kada ne vodi jalove i beskorisne muhabete sa bh. separatistom Dodikom se ponekad javi sa istoka BiH iz gradova za koje on kaže da su na istoku Republike srpske umjesto na istoku Bosne i Hercegovine. Iz gradova gdje su Bošnjaci za vrijeme protekle velikosrbijanske agresije doživjeli Genocid i u koje se nakon Agresije ne mogu vratiti jer im bh. separatisti i sljedbenici pomenutog agresora to otežavaju na sve moguće načine.

I da stvar bude još gora, iz medijskih istupa ambasadora Murphya odavno se nazire jedna zamaskirana uravnilovska priča koja nas podsjeća na koncept na kojem je propali komunistički sistem se zasnivao kroz podjednaku raspodjelu proizvedenih dobara ili ostvarenoga dohotka među sudionicima proizvodnje, bez obzira na njihov individualni prinos, položaj i odgovornost za postignute rezultate. Kroz priču o tri jednake krivice sramno se amnestira separatiste i rušioce države Bosne i Hercegovine na čelu sa Dodikom i Čovićem zbog čega je ugrožena budućnost naše domovine.

Ovakvo ponašanje američkog ambasadora podsjeća na kolonijalni, odnosno kaubojski pristup prema Indijancima. Umjesto da pere američki obraz zbog njihove ratne i poratne izdaje Bošnjaka i BiH, takvo ponašanje se jednostavno doživljava kao ruganje Bošnjacima nakon što je u aprilu prošle godine antidržavnički preko Schmita, koji kao da je nastavio tamo gdje je Tuđman stao, poništi njihovu izbornu volju iz oktobra 2022. godine?

Sramite se ambasadore Murphy.