Reagiranje na stav SBB-a o susretu Izetbegović - Ahmadinedžad

 

Povodom saopćenja Saveza za bolju budućnost BiH i nekoliko štetnih i zlonamjernih istupa njegovog predsjednika Fahrudina Radončića, u vezi susreta člana Predsjedništva BiH Bakira  Izetbegovića sa predsjednikom IR Iran Mahmudom Ahmadinedžadom, i općenito međunarodne politike i saradnje BiH sa tom državom želimo podsjetiti bh javnost na slijedeće:

Islamska Republika Iran je među prvima priznala nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine i njena pomoć nije izostala onda kada je većina demokratskog svijeta sjedila skrštenih ruku. Bosna i Hercegovina i njezini čelnici ne smiju prekidati prijateljske odnose i ponašati se na način na koji se inače ponaša lider SBB-a, podvaljujući i pljujući na one koji su nam dosad činili dobročinstvo.

Vrijednost međunarodne politike BiH, od njenog postanka do danas, je i često isticana činjenica da smo jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja ima dobre odnose i sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa Islamskom Republikom Iran i tako treba i da ostane.

Sankcije koje postoje prema Iranu ne podrazumjevaju prekid dijaloga sa predstavnicima te države, čak naprotiv. Zbog toga, smatramo pohvalnim čin gospodina Bakira Izetbegovića da razgovorom i posredovanjem u traženju mirovnog rješenja za Siriju pokaže da Bosna i Hercegovina ima kapacitete i za konstruktivnu ulogu na međunarodnom planu.

Neprimjereno je, pa i bezobrazno, optuživati gospodina Izetbegovića za radikalizam i na ovaj način podstrekivati islamofobiju među Bošnjacima. Stoga osuđujemo stav SBB-a i tražimo od njih i njihovog Predsjednika da to ubuduće ne čine.