Okrugli sto "Proslava Bajrama - narušavanje tradicije"

U organizaciji Udruženja „Mladi Muslimani“, u srijedu je, 27. decembra 2006., na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, održan okrugli sto na temu „Proslava Bajrama – narušavanje tradicije“, na kome su govorili reisu-l-ulema dr Mustafa ef. Cerić, pedagog Arzija Mahmutović, direktorica javne ustanove „Djeca Sarajeva“, glumac Emir Hadžihafizbegović, te novinar i publicista Fatmir Alispahić.

Podsjećanja radi, problem neprimjerenog «javnog» bajramskog slavlja izuzetno se iskazao proteklog Ramazanskog bajrama, kada su u bezmalo svim mjestima sa bošnjačkom većinom u bajramske dane, a pogotovo noći, zabilježeni izgredi koji narušavaju tradicionalne oblike obilježavanja Bajrama. Tako se u Tuzli desilo i ubistvo ispred jednog lokala u kome se održavao bajramski parti, a tuča i međusobnih premlaćivanja Bošnjaka bilo je na mnogim mjestima. Po nekim statistikama tog 23. oktobra, na bajram, u restoranima, diskotekama, hotelima i kafanama popijeno je pet do sedam puta više alkohola nego što se popije drugim danima, i to onim «udarnim», petkom i subotom. Konzumirana je droga u ogromnim količinama, bilo je puno nemorala, bluda.

Pred oko 400 posjetilaca u atriju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu reis Cerić je u svom izlaganju istakao da je vesternizacija nažalost trend i da od nas očekuju da budemo nekakvi „fini muslimani“ po njihovoj mjeri, mjeri zapada. Međutim, kaže reis Cerić, nema više takvih muslimana, oni su pobijeni po Prijedoru, Foči, Čajniču, ostali smo mi ovakvi kakvi jesmo, i poručio da nećemo dati naš islam da bi nam neko rekao da smo „fini muslimani“. Također, uvaženi reis Cerić je naglasio da se jednom sesijom ne mogu rješiti pitanja koja su otvorena tokom diskusije, poput alkoholizma, narkomanije, kao, ne samo islamski neopravdanih pojava, već kao općeg društvenog zla. Ali je preporučio da se svakodnevno radi na tome, a najavio je i otvaranje radio stanice od strane Islamske zajednice koji će biti jedan od načina borbe protiv pošasti koje ne mimoilaze ni bajramske dane.

Gospođa Mahmutović je istakla porodicu i odgoj kao bitan element koji ključno utiče na dječiji i period adolescencije, te određuje i kasniji način ponašanja. Naglasila je ljepotu miruha bajrama koja se nažalost narušava zvucima koji paraju uši, alkoholom, pijankama.

Emotivno i nadahnuto govorio je i Emir Hadžihafizbegović, primjećujući da je veliki problem što mi nemamo izgrađeno bosansko društvo, a složio se i sa Alispahićem da u svemu ima i jedne projektirane borbe protiv Bošnjaka. Naglasio je da je ovo i kulturološki problem, te da je ono što nam je došlo sa televizijom „Pink“, dakle „turbo folk“ i sav šund i kič, izuzetno opasan za nas. Jer, smatra Hadžihafizbegović, „turbo folk“ nije samo muzika „to je matrica po kojoj se živi, to je alkohol, droga, skupa auta, četvrtaste glave, to su pištolji, to je kriminal...“.

Novinar Fatmir Alispahić uočio je nekoliko uzroka neprimjerenom obilježavanju bajrama. To je „naše društvo bez ambicija“, „okupatorski sistem koji je bestidno usmjeren na naš identitet“, a posebno je naglasio negativnu ulogu pojedinih medija. Alispahić je naglasio i da treba biti realan i pretpostaviti da se jednom mršavom kampanjom ne može riješiti i ispraviti problem koji je taložen godinama. Kampanju treba nastaviti, i biti zadovoljan ako za nekoliko godina uspijemo potpuno iščistiti zlu naviku da se bajram obilježava kao da se radi o Dragačevskom saboru u Srbiji. Dao je i konkretan prijedlog, sa kojim se usaglasio i reis Cerić, a to je rad na zaštiti bajrama, kao zaštiti vjerskih prava. Ono što se radi za i tokom bajrama je svetogrđe, a svetogrđe je zabranjeno, stoga u tom kontekstu i sa te pozicije trebamo tražiti institucionalnu zaštitu.