Tribina "Mladi Muslimani - iskra u vremenu"

U organizaciji društva studenata Demus iz Tuzle, Asocijacije studenata Sahwa ured u Tuzli i Medžlisa IZ Tuzla, u utorak 12.12.2006. godine u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli održana je tribina pod nazivom «Mladi Muslimani – iskra u vremenu». Gosti učesnici tribine bili su Omer Behmen, predsjednik udruženja Mladi Muslimani, Teufik Velagić, član Mladih Muslimana, Fatmir Alispahić, publicista i Nezim Halilović–Muderris, direktor Vakufske direkcije i hatib džamije Kralj Fahd. Na samom početku tribine prisutne su poselamili i zaželili dobrodošlicu predstavnici Medžlisa IZ Tuzla, te sekretar Behram–begove medrese.

Učesnici su govorili o razlozima stvaranja organizacije Mladih Muslimana daleke 1939.g., prerastanja u Pokret, rigidnoj ateizaciji muslimana dolaskom komunista na vlast, surovom obračunu komunističke vlasti sa članovima Pokreta 1945,1947,1949. 1951.godine. O svim torturama, patnjama, montiranosti procesa, mržnji komunista prema ljudima koji drugačije misle, koji vjeruju u Boga, a ne u Partiju, govorili su sami sudionici tih progona Omer Behmen i Teufik Velagić. Govorilo se i o političkom procesu iz 1983.g. ''muslimanskim intelektualcima'', montiranosti i potrebi montiranja tog procesa, te drakonskim kaznama za tzv.''verbalni delikt'', tj. slobodnu misao. Nezaobilazna tema o kojoj se govorilo je i stvaranje prve muslimanske –Bošnjačke stranke nakon raspada komunističkog sistema.

Nezim ef. Halilović govorio je kako i koliko čovjek mora biti iskren prema Bogu i prema sebi da bi sve te nedaće, sva ta iskušenja podnio, a ostao dosljedan sebi i svojoj vjeri i svom opredjeljenju. Fatmir Alispahić govorio je koliko mediji utiču na formiranje javnog mijenja, koliko se mediji mogu zloupotrebiti za dnevno političke potrebe, na medijsku i informativnu blokadu u kojoj se danas nalazi Bošnjački narod kao i o mnogim drugim temama.

Prisutnima se obratio i hfz. Abdulah ef. Budimlija, član Mladih Muslimana, jedan od osuđivanih, te istakao koliko su članovi MM, bili među sobom solidarni, nepokolebljivi, nesalomljivi.

Prisutne na tribini je hor Behram-begove medrese počastio izvedbom dvije lijepe ilahije. S obirom na zainteresiranost prisutnih za ovu temu, mislimo da bi se u Tuzli ali i u drugim mjestima trebale održavati češće ovakve vrste tribina.