Javna tribina povodom dešavanja u Palestini

Tekst objavljen u časopisu "Saff" broj 47, novembar 2000.godine

Javna tribina o stanju muslimana Palestine, održana u Morića hanu, je pružila šansu da se na jednom mjestu okupe svi oni koji problem Palestine doživljavaju kao opći problem muslimana, dakle kao i svoj lični problem.

Nakon što su u petak, 13. oktobra, ispred džamije "Kralj Fahd", te sjedišta Ujedinjenih nacija u Sarajevu održane spontane demonstracije na kojima je iskazana naša solidarnost i potpora palestinskom narodu, te ogorčenje na Ujedinjene nacije koje se u ovom slučaju, za razliku od nekih drugih situacija (Istočni Timor), ponašaju potpuno pasivno i nezainteresirano, u petak 20. oktobra 2001. Udruženje <> je, u svojim prostorijama održalo javnu tribinu na temu "Palestina i palestinsko pitanje" čiji predavači su bili Alija Nuhbegović i dr Zuhdija Adilović.

Ovaj istaknuti dvojac, Nuhbegović kao vrstan analitičar i odličan poznavalac političko vojne dimenzije problema Palestine i uopće Bliskog Istoka, te Adilović, kao istaknuti alim, je u potpunosti zadovoljio želje prisutnih, te u gotovo dvočasovnom predavanju, nakon kojeg je slijedila i diskusija, problem Palestine i palestinskog naroda u mnogome približio brojnim prisutnim posjetiocima. Dok se gospodin Nuhbegović bazirao na sam historijat nastanka države Izrael, te razvoj sukoba na ovom prostoru, dr Adilović se osvrnuo na historiju Jevreja, te na sadašnje političko vođstvo Palestinaca predvođeno kontraverznim Jaserom Arafatom. Naročito pitanje današnjeg vođstva Palestinaca je pokrenulo i diskusiju, na kojoj je došlo do razmjene različitih mišljenja te do otvorenog nesuglasja između dr. Adilovića i grupe Palestinaca, članova Arafatovog PLO, koji su u kasnijim neformalnim razgovorima najavili i formiranje palestinske (Arafatove) ambasade u Sarajevu, još prije početka ramazana.

To se pokazalo kao puni pogodak jer, samom predavanju je prisustvovao veliki broj posjetilaca iz raznih organizacija, džemata i udruženja, a što je jedan naš zajednički uspjeh.

U sklopu ovog predavanja bila je predviđena i prezentacija odgovarajućeg filma, ali zbog većeg odziva nego što se objektivno očekivalo, te zbog pitanja i diskusije koje su trajale dosta dugo, prezentacija filma je odgođena za neki drugi put.

Nadati se da će Bošnjaci - muslimani, a islamske organizacije i dalje budno pratiti razvoj događaja u Palestini i posebice Kudsu, te da će i dalje organizovati razne akcije i aktivnosti kojima će dati podršku i potporu svojoj braći koja su stala u odbranu Islama, te općeljudskih univerzalnih vrijednosti. Time i sami time ćemo dati odgovor na pitanje postavljeno u naslovu: Je li to pitanje Bošnjaka? Da li se to nas stvarno tiče?