Održane tribine o Palestini u Maglaju i Kalesiji

U četvrtak 14.12.2023. godine u Maglaju je održana tribina "Palestina ispit čovječanstva" u organizaciji Udruženja Maldi muslimani i Medžlisa IZ Maglaj.

Na tribini su se prisutnim obratili Semir Sejfović, novinar Anadolu Agency English i Sanadin Voloder, sekretar Udruženja Mladi muslimani. Moderator i domaćin tribine bio je glavni imam Medžlisa IZ Maglaj mr. Nevres Hodžić.


Semir Sejfović je kroz svoju dinamičnu novinarsku karijeru radio za poznate svjetske medije u kriznim područjima od Filipina i Mijanmara na istoku Azije preko Bangladeša, Iraka, Sirije, do Libije i Ukrajine.

Njegovo posebno iskustvo je bilo boravak u Palestini, odnosno na Zapadnoj Obali i u blizini Gaze.
U svom govoru podjelio je mnoga iskustva, događaje i razmišljanja o historiji borbe palestinskog naroda za slobodu i zadnjim dešavanjima u Gazi.

Na tribini u Kalesiji koja je održana u petak 15.12.2023. u Bosanskom kulturnom centru Alija Izetbegović prisutnima su se obratili Muharem ef. Mešanović, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Adnan Pejčinović, urednik portala Bosanska misao, Ghassan Husni, doktor iz Palestine te Sanadin Volder.


Moderator i domaćin tribine bio je Fahrudin Sinanović, direktor BKC Alija Izetbegović.

Imam Mešanović je u svom izlaganju podsjetio na kur'anske i historijske činjenice o Palestini, ukazao na odnos svjetskih sila prema sukobima na Bliskom istoku te slabosti i nejedinstvo muslimana.

Adnan Pejčinović je istako da je Izrael civilizacijska greška Zapada, ali da taj Zapad nije truho podsjećajući na govor rahmetli Alije Izetbegovića u Teherenu 1997. godine na kojem je ukazao da je to komunistička podvala na koju su nasjeli muslimanski narodi.

Ghassan Husni je doktor iz Palestine koji živi i radi u BiH, odnosno Tuzli više od 30 godina. On se osvrnuo na zadnja dešavanja u Gazi i pojasnio pojedine aspekte cionističke okupacije i zločina.

Udruženje Mladi muslimani je u protekolm periodu organizovalo osam (Sarajevo, Zenica, Travnik, Visoko, Jablanica, Vitez, Maglaj, Kalesija) tribina u povodu zadnjih dešavanja u Palesini, odnosno Gazi.