Bernard Henry-Levy: Evropa ima dug prema BiH koji će morati vratiti

Francuski pisac i filozof Bernard Henry-Levy, koji je bio uvodničar na sesiji "Kruga 99“ o temi "Evropa ne smije ostaviti Bosnu na cjedilu“, kazao je da Evropa ima dug prema BiH koji će se morati vratiti.

U izjavi medijima prije sesije kazao je da mu je uvijek drago kada se vrati u Sarajevo te da je jedna od njegovih velikih radosti u životu bilo saznanje da ga je Grad Sarajevo proglasio počasnim građaninom. 

Ističe također da mu je drago što je jučer mogao prisustvovati i komemoraciji povodom obilježavanja 10. godišnjice smrti Alije Izetbegovića. 

"Ponekad se dešava da ljudi nakon svoje smrti, na neki način, postaju još skučeniji i nestaju, da se sužavaju, a ponekad se dešava da rastu. Mislim da će Alija Izetbegović porasti i proširiti se nakon svoje smrti", ocijenio je Levy.

Smatra da će Izetbegovićeva uloga "ponovo biti cijenjena", navodeći da je on (Izetbegović) do samoga kraja u sebi utjelovio vrijednosti Evrope, čak i u trenutku kada ga je Evropa izdavala i kada je Evropa napuštala BiH.

"Velika slika je ovakva kakvu sam naveo, Bosna koju je Evropa napustila, Evropa koja ima dug prema Bosni. To je takav dug koji će se morati vratiti. Mislim to već 21 godinu i mislim to više nego ikada. Sada posebno, kada sam jedan od vas i kada sam vaš sugrađanin, namjeravam to govoriti više nego ikada", poručuje Levy. 

Kaže da će koristiti sva sredstva da o ovom pitanju govori Evropi te će i u narednim mjesecima "naći načina da to zaista snažno izgovara". 

Na novinarsko pitanje da li je Evropa danas ravnodušna prema BiH, Levy je odgovorio da je Evropa zapravo rezignirana prema samoj sebi. 

"Živimo trenutni zamor Evrope. Buđenje Evrope, a i ruka pružena Bosni i Hercegovini, nadam se da će se dogoditi u istom pokretu. Ista je stvar voljeti Evropu i pružiti ruku Bosni i Hercegovini", potcrtao je Levy. 

Govoreći o odnosu Francuske prema ratnim dešavanjima u BiH, Levy je ocijenio da je bivši predsjednik Francois Mitterand imao ogromnu odgovornost i da je "odigrao zlokobnu, potpuno štetnu ulogu“. 

"Čak ću reći dvostruko štetnu ulogu zato što je imao veliki autoritet na ostatak Evrope", smatra Levy i zaključuje da je upravo zbog BiH prekinuo političke i prijateljske veze s Mitterandom. 

Kazao je da je danas na čelu Francuske neko ko je bio također vrlo blizak Mitterandu. 

"Kada je on bio mladić, sadašnji predsjednik Francois Hollande, bio je učenik Mitteranda. Znam da u vezi s ovim pitanjem i stavom prema Bosni, on dijeli moju analizu. Znam da Hollande misli da je Mitterand načinio grešku u BiH. Nadam se da će prije kraja svoga petogodišnjeg mandata on pronaći načina da ispravi ovu grešku. To je jako važno za BiH, ali je također jednako važno i za Francusku", smatra Levy.