Savez bošnjačkih NVO najoštrije osuđuje pokušaj vlasti entiteta Rs da uvede verbalni delikt

Saopćenje Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija o slučaju podizanja optužnice protiv profesora Muharema Štulanovića -

Muharem Štulanović, profesor sa Islamskog pedagoškog fakulteta, optužen je od strane Republičkog javnog tužilaštva iz Banja Luke što je na hutbi 13. januara 2023. godine, bh. entitet Republiku Srpsku nazvao "genocidnom tvorevinom". Profesor Štulanović se sumnjiči da je počinio krivično djelo “povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.”

Ovih dana je u Ujedinjenim Nacijama obilježena 75. godišnjica “Opće deklaracije o ljudskim pravima”. U tematskim sesijama su učestvovali predstavnici velikog broja država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Na sesijama se govorilo o ključnim elementima Opće deklaracije, perspektivama o njenoj provedbi i budućim smjerovima u borbi protiv genocida i negiranja Holokausta, o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Tokom trajanja sesija, isticana je trajna važnost Opće deklaracije u sprečavanju zločina i traženju odgovornosti, njezinom utjecaju na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Na skupu u ime naše države je učestvovao stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija, koji je istakao u završnim napomenama neke naučene lekcije nakon osuđujućih presuda za genocid u Srebrenici, ističući da je krajnje vrijeme da se presude za genocid prenesu iz sudnica u učionice.

Istovremeno, Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv profesora Štulanovića, zato što je u svojoj hutbi govorio da je Republika Srpska “genocidna tvorevina”, čime je navodno ponižavao i povrijedio ugled Republike Srpske.
Očito je da Okružni sud Banja Luka ima problema sa činjenicama i očito je da oni kao zaštitnici pravde krše odluke međunarodni sudova. Podsjećamo da je Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) još 2004. izrekao prvu presudu za genocid na području bh. entiteta Republika Srpska, da bi se nizom kasnijih presuda utvrdilo da su Vojska i MUP Republike Srpske izvšili brojne zločine, etničko čiščenje, silovanja i genocid nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a Srebrenica i Žepa”, da su taj način etnički očistili i stvorili Republiku Srpsku. Pored toga, na dugotrajne kazne zatvora i doživotni zatvor je osuđen kompletan politički i vojni vrh bosanskih Srba za zločine iz agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. godina.

Shodno navedenom, profesor Štulanović je spominjao činjenice koje je potvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, sud kojeg su osnovale Ujedinjene Nacije. Profesor Šulanović je govorio dokazanu istinu, koja očito smeta i boli one koji su podržavali i činili genocid.
Bošnjaci moraju pričati o genocidu kao međunarodno dokazanoj pravnoj činjenici, koju ne može pobiti nijedna optužnica ni presuda domaćih sudova.
O istini i pravdi se mora govoriti i njegovati kultura sjećanja, kako se genocid ne bi ponovio.

Savez bošnjačkih nevladinih organizacija najoštrije osuđuje pokušaj vlasti bh. entiteta Republika Srpska da politički motivisanim optužnicama uvede verbalni delikt i da ušutka sve one koji javnog govore o presuđenom genocidu.
Istovremeno, pozivamo vlasti bh. entiteta Republika srpska da p rocesuiraju negatore genocida jer za to imaju zakon koji su obavezni primjenjivati.