Podrška bh. udruženja Palestini

POSJETA PALESTINSKOJ AMBASADI U BiH I SUSRET SA AMBASADOROM REZEQ NAMOURA KOJEM JE URUČENO PISMO PODRŠKE PALESTINI I PALESTINSKOM NARODU OD STRANE NEVLADINIH ORGANIZACIJA IZ BiH

Predstavnici nevladinih organizacija iz BiH (Mujo Aganović, Jasmin Imamović i Kenan Karić) u utorak su posjetili ambasadu Palestine u BiH i susreli su se sa ambasadorom Palestine u BiH Rezeq Namoura i saradnicom Ruba Naeem Al Jaml. Tom prilikom su ambasadoru Rezeq Namouri uručili pismo podrške Palestini i palestinskom narodu od strane nevladinih organizacija iz BiH. U emotivnom susretu i razgovoru sa ambasadorom Palestine iskazali smo saosjećanje i veliku tugu zbog velike patnje i ubijanja civila, žena i preko 1.100 djece koje je Izrael mučki ubio u Gazi od 07.10.2023.

Takođe smo u razgovoru iskazali i veliko poštovanje i ljubav prema palestinskom narodu koji iako već 75 godina trpi teror od Izraela se ne predaje, i ne odustaje od svoje domovine.

PISMO PODRŠKE PALESTINI I PALESTINSKOM NARODU


Poštovani ambasadore Palestine u BiH Rezeq Namoura;

Sa velikom tugom i zebnjom pratimo dešavanja u Palestini-Gazi koja ovih dana mnogo pati zbog velike agresije i napada od strane Izraela.

Nikome u novijoj historiji ljudskog roda nije napravljena veća nepravda kao što je to učinjeno prema palestinskom narodu. Ta nepravda se nastavlja stravičnim napadima izraelske vojne avijacije koja je za desetak dana ubila više djece u Gazi nego što je ubijeno djece u velikom ratu između Ukrajine i Rusije koji traje više od 600 dana.

Kao jedna od najgušće naseljenih zona u svijetu, Gaza je “najveći zatvor na svijetu na otvorenom“, koja posebno od 2008.godine trpi veliki teror Izraela-tamničara koji ograničava kretanje ljudi, blokira normalan život, onemogućava dostavu hrane, goriva, lijekova i drugih stvari neophodnih za normalan život stanovnika Gaze.

2,3 miliona Palestinaca živi u zatvoru koji je napravila država Izrael i sada nažalost za to ima bjanko podršku tkz.demokratskog svijeta iako Palestinci desetinama godina trpe teror od strane Izraela gdje se krše osnovna ljudska prava na Zapadnoj Obali, u Jerusalemu, u Gazi.

Bosna i Hercegovina i bosanski narod podržava državu Palestinu i hrabri palestinski narod koji već više od 75 godina vodi borbu za svoju domovinu.

Iako su prema precima sadašnjih stanovnika Izraela (Židovima), počinjeni stravični zločini tokom drugog svjetskog rata, a koji su tada bili žrtve nacističkog i fašističkog režima u Evropi, sada njihovi potomci u Palestini čine stravične zločine prema palestinskom narodu. Palestinski i izraelski narod moraju živjeti u miru jedni pored drugih. Svakako da niko ne treba za cilj da ima ubijanje civila, žena i djece. Ni jedna sukobljena strana u Izraelu i Palestini. To oštro osuđujemo.

Tortura Izraela treba da prestane, jer palestinski narod zaslužuje da normalno živi kao i svaki drugi narod. Tražimo od SAD i Europske Unije da budu nepristrasni, i da svojim autoritetom, i aktivnim djelovanjem zaustavi ovaj rat čije su žrtve u najvećem broju civili (žene i djeca).

Vrijeme je da se zaustavi ovaj dugogodišnja agresija Izraela, da se zaustavi oduzimanje palestinske zemlje, da se zaustavi izgradnja izraelskih naselja na palestinskoj zemlji, da se prestane sa kršenjem ljudskih prava, bespravnim hapšenjima, i uništavanjem imovine Palestinaca.

Nadamo se da će agresija Izraela uskoro prestati, i da će doći trajni mir za palestinski narod koji zaslužuje živjeti život dostojan čovjeka u svojoj državi, i na svojoj zemlji.

 

Prijatelji Palestine i palestinskog naroda:

 

Nevladine organizacije iz BiH:

 

1. Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH

2. Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenice i Žepe"

3. Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine

4. Udruženje građana “Baton“

5. Organizacija porodica šehida i poginulih boraca "Zlatni ljiljan"-Zenica

6. GUD Filigran

7. Udruženje građana “Kameni dom“

8. UG Centar za mlade „Input“

9. Udruženje građana “Gorica“

10. KUD Željezara-Zenica

11. Udruženje građana “Lastavica“

12. Udruženje građana “Kazandžiluk“-Kakanj