Šesti vazu-nasihat hadži Mehmed ef. Potogije

Trideset vazu-nasihata hadži Mehmed ef. Potogije

Iz poštovanja prema ovom uvaženom alimu sjedi i sluša ga Kasim ef. Dobrača. Uvijek nekako kao da su se sporazumili kada će koji sjediti i slušati. Prošli puta sam govorijo o mezhebima jerbo me je jedan ćojek na sokaku za to pitao. Kada sam bijo u Stambolu naši muderisi su sa velikim poštovanjem o tim velikim judima. Mlogo i mlogo je ćitaba o tomu napisato i svaki taj ćitab dukata vaja, a sada malo da kažem o zećatu. To je farz i spomenut je u Kur anu gotovo koliko i namaz (citira ajete). U jenom mutebera ćitabu sam našo: ”Ko je dužan zećatu, a neće da ga daje Allah mu uzima slas u svemu i nema ni u ćemu berićeta”.

Kada sam prošlog vaza izišo iz đamije prisreo me je jedan sejak koji mi dogoni kurbane pa veli: "Svake godine uz ramazan izbrojim brave i svako ćeteresto bravče u zećat. Počinjem dijeliti od rodbine pa onda bliže i daje rodbine. To mi je radio i dedo pa i ja. Bilo mi je slućajeva da su mi se ovce za redom (tri godine) svaka bliznile, a vukovi nisu zijane ćinili. Žena daje zećat u kokošima. El-hamdu lillahi, ide mi sve naprijed jerbo ne poganim svoj mal.”

Obveselilo me je kada sam ćuo ove rići od sejaka iz Umojana i rekoh mu dok bune tako radijo imaće berićet u svemu. Eto sada to je tako da su imanski i islamski šartovi jenako povezani, a prvi šart onaj da se mora vjerovati. Allah dž.š. je najjača veza koja insana jaća na pravom putu. Zećat se daje na zlato, srebro, na hajvan, a eto na biser se ne mora, ali ja govorim, podaj i na biser, neće ti biti od zijana. Trgovci moraju premjeriti robu, sabrati koliko su zaradili, od tog odbiti dugove i kućne potrebe i, efendum, viditi koliko ima para koje su prigodinile i onda nek uzme sebe prida se i prokonta koliki je zećat. Svak ima nekoga u kući ko zna računati pa neka gleda da privagne na onu stranu đi je zećat da se ne bi opoganio onaj dio što misliš da je tvoj. Osiguraj svoj mal kod Allaha, a ne kod kakvijeh bankara koji pare opoganjavaju kamatama. Zećat se ima komu dati samo treba poskočiti i potražiti, a najbolje je ako nemaš među akrebom fukare potražiti kakvog fukara-sabirina, mesela, fukara-sabirin je onaj insan koji saburom pokriva svoju neimaštinu. Takim judima treba pomoći, a još ako ima dječice u kući. Pogledaj i nađi obudovjelu ženu što je ostala sa svojom dječicom, a neće da pruži ruku. Potraži kako pametno dijete pa ga odjeni, kupi mu školske knige, čamašir, odjeni ga i obuj. Pomogni nekom ako ima kakav zanat da otvori svoj dućan. Efendum, svaki tvoj korak koji ćeš potrošiti tražeći nekoga komu ćeš dati zećat je vezan za velike sevabe. Najlakše je naći onog koji svaki dan prosi pa se otarasiti zećata i to nije zećat. Evo u ovom ćitabu stoji da je naš pejgamber kazo: ”Nisi pravi musliman ako si ti sit lego u posteju, a komšija ti gladan.” Pogle malo oko sebe neka ti je na pameti kad ojdeš Allahu na istinu i kada te zamotaju u bjele ćefine i metnu na tabut onda se ništa ne nosi sa sobom osim dobrih i hrđavih dijela. Meleć Azrail će se svima nama pojaviti pa pazimo da nas ne bi iznenadijo. Efendum, pamet u glavu kako bi čistijeg obraza došli prid svoga Stvoriteja.