Podrška intelektualcima - slučaj "Pogorelica"

Povodom otvorenog pisma grupe intelektualaca predsjedniku Vrhovnog suda FBiH

Poštovana gospodo,

Ovim izražavamo našu podršku vašim stavovima izraženim u otvorenom pismu predsjedniku Vrhovnog suda Federacije Bosne i hercegovine objavljenom u dnevnom listu "Oslobođenje", dana 12.01.2003 godine.


Konačno je neko od mnogobrojne populacije bosanskohercegovačkih intelektualaca odlučio da progovori i javno protestira protiv sramnih i montiranih postupaka kojih smo se u doba vladavine Alijanse nagledali i natrpjeli.

Nažalost, izgleda da je moralo doći do smjene vlasti i pojedinih predstavnika a naročito u obaviještajno - sigurnosnoj djelatnosti iste, da bi se slobodno, bez straha za posljedice, mogla pisati otvorena pisma bh intelektualaca. Nadamo se da će sloboda koja je došla sa novom vlašću potrajati dovoljno dugo da vladavina prava zaživi u ovoj dragoj nam zemlji.

Briljantno pismo koje razotkriva namjere pokretača postupka pravo je osvježenje i ohrabrenje za narod ove zemlje a pogotovo branitelje, u najtežim vremenima iste, da bh intelektualci imaju snage istrgnuti se iz sna koji traje već desetak godina i ohrabriti narod u borbi za Bosnu i Hercegovinu koja je još uvijek u toku i koja nije nimalo lahka.

Nažalost, odgovor Predsjednika Vrhovnog suda FBiH grupi intelektualaca, bio bi na fonu nezavisnog sudstva da u istom procesu nismo imali gotovo na silu iznuđeno pokretanje postupka, nakon upornog pritiska na taj isti sud i nakon ostavke sudije tog istog suda. Previše je toga već viđenog u toku ove dvije prethodne godine da bi išta bilo slučajno. Slučaj Pogorelica samo zlonamjernim i onim koji su slijepi kod očiju i nijemi kod ušiju i koji se ne miješaju u svoj posao, može biti slučaj o kojem će vještačiti neko ko je debelo plaćen za svoje predrasude o muslimanima. Srećom po nas, bili su izbori i biće smjena vlasti a sa slobodom biće i brojniji oni koji svojim intelektom doprinose pravdi a bez pravde nema napretka nikome.

Još jednom čestitamo i nadamo se nastavku angažmana na istini i pravdi i opstanku Bosne i Hercegovine ali i sa Bošnjacima u njoj.