Pravedno suditi mogu samo hrabri

Saopćenje povodom izraelskog terora nad Palestincima

Kao građani Bosne i Hercegovine, zemlje koja je prošla teška iskušenja u nedavnoj prošlosti, u ovom dramatičnom trenutku za palestinski narod, koji također nezaštićen brani osnovna prava koja svi drugi narodi na početku 21. stoljeća sasvim prirodno uživaju, osjećamo ljudsku potrebu da se javnosti obratimo ovim apelom.

Usprkos svim slučajevima kršenja i nepoštivanja mnogih Rezolucija UN-a o Bosni i Hercegovini, i dalje poštujemo, te i dalje vjerujemo u prava i principe međunarodnog prava i odnosa. Smatramo da Ujedinjene Nacije kao osnivač države Izrael imaju dužnost prije svih drugih, poduzeti sve mjere koje im stoje na raspolaganju da se država Izrael natjera da ispoštuje Rezolucije te iste organizacije.

Šezdeset godina nepoštivanja prava proklamovanih raznim aktima Ujedinjenih Nacija, dovodi u pitanje osnovne principe komunikacije među ljudima i narodima i podriva temelje na kojima se zasniva savremeno društvo. Izbjeglice se ne mogu vratiti na svoju imovinu, ali se zato doseljenici mogu naseliti na njihovu imovinu. Dio vlasti i u Bosni i Hercegovini je usvojio kao nešto što je nekažnjivo i što mogu nesmetano provoditi, jer to isto Izrael nekažnjeno provodi.

Pravo na posjedovanje najsavremenijeg naoružanja na Bliskom istoku, među kojem je i nuklearno, koje se ne smetano uvozi, ima samo Izrael, koji tim naoružanjem treba da "štiti" Palestince. Kako su Bosanci i Hercegovci bili štićeni (bez prava na posjedovanje oružja za odbranu golih života) vrlo dobro nam je poznato na primjeru Srebrenice.

Da bi se svaki čovjek na ovom svijetu osjećao jednako vrijednim njegovo ljudsko dostojanstvo mora biti zaštićeno. Dvostruki standardi samo će i ubuduće pravit jaz među ljudima, što će dodatno jačati sukobe.

Ovo Udruženje nikada nije bilo niti će biti za sukobe među ljudima, a pogotovo civilizacijama, jer želimo natjecati se u dobru i odvraćati od zla i vjerujemo da su svi ljudi od jednog čovjeka.

Ujedinjene nacije, članice Vijeća sigurnosti i sve slobodne i demokratske zemlje svijeta trebaju odmah poduzeti aktivnosti i uložiti napore na donošenju trajnog riješenja kojim će se Izrael natjerati da se povuče sa okupiranih teritorija, a legalno izabrani Predsjednik države Palestine gosp. Jasser Arafat oslobodi zatočeništva i poniženja koje doživljava, što sve dodatno jača revolt mladih Palestinaca.

Vrijeme da se nađe rješenje koje neće zatvarati oči pred istinom i koje će garantovati prava i palestinskom narodu kao i svim drugim narodima na ovom svijetu. Pravedno suditi mogu samo hrabri.

Pismo iste sadržine upućeno je:

Generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu, Specijalnom predstavniku UN za BiH Jacques Paul Klein, vladama Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Kine, Ruske Federacijei Francuske, posredstvom njihovih ambasada u BiH.

Kofiju Ananu, Jacques Paul Klein, posredstvom njihovih ambasada u BiH.