Sramotna zabrana selama u Maglaju

Upravo ovo što se dogodilo u Maglaju sa zabranom javnog komuniciranja riječju "selam", pokazuju da su socijaldemokrati u Bosni i Hercegovini sasvim nešto drugo od onoga što istoimene stranke predstavljaju u zemljama zapadne Evrope. Socijaldemokrati u Bosni su, kako to dokazuje maglajski slučaj, daleko od demokratije i tolerancije, a mnogo bliže, njima toliko poželjnom totalitarizmu, ateizmu i jednoumlju.

Oni točak pozitivnih društvenih i drugih promjena u BiH vraćaju nazad, vraćaju u ono vrijeme u kojem su Bošnjaci bili izloženi primitivnom i brutalnom ateiziranju, nacionalnom, ekonomskom i kulturnom marginaliziranju, što je sve skupa bilo uvertira u agresiju i genocid od 1992. do 1995. godine. Socijaldemokrati, odnosno nekomunisti u Bosni i Hercegovini iz toga nisu ni znali, a ni htjeli, izvući pouku. Maglajski slučaj zabrane "selama", po nama, potvrđuje zastrašujuću tezu po kojoj su danas upravo Bošnjaci predmet ciljanih (unutarnjih i spoljnih) medijskih i politikantskih manipulacija, podmetanja, vrijeđanja i omalovažavanja koja u krajnjem imaju za cilj naše duhovno obezglavljivanje i deislamiziranje.

 

U tom kontekstu, kada je u pitanju aktuelni politički i društveni ambijent Bosne i Hercegovine, želimo potencirati našu podršku demokratskim i humanističkim političkim opcijama i programima kojima je stran svaki oblik totalitarizma i radikalizma. Dakle, potenciramo podršku političkim strankama i programima koje će u Bosni i Hercegovini biti u funkciji očuvanja nacionalnih, vjerskih, kulturnih i drugih prava njenih naroda i građana, te uvažavanja drugog i drugačijeg, i kada se radi o pojedincu i njegovom pravu na slobodu mišljenja, govora, političkog i drugog udruživanja i djelovanja, i kada se radi o užim i širim kolektivitetima, od političkih, vjerskih, kulturnih, obrazovnih i drugih institucija i udruženja, do bosanskohercegovačkih naroda u cjelini.

Zaštita nacionalnih i vjerskih prava i uvažavanje drugog i drugačijeg, po nama, moraju biti osnovni principi političkog djelovanja stranka, i u političkom natjecanju za vlast, a naročito po osvajnju vlasti. Time će se izbjeći opasnost skretanja ka nedemokratskim i necivilizacijskim opcijama totalitarnog tipa, poput ne tako davno doživljenog fašizma u agresiji na BiH ili komunizma, a koji su Bosni i Hercegovini i njenim narodima, a naročito Bošnjacima, u prošlosti nanijeli mnogo zla i patnje.

Zbog ovakvog historijskog iskustva smatramo da Bošnjaci trebaju stalno razmišljati o svim političkim opcijama i programima koji im se nude na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni. Kao nevladino i nestranačko Udruženje ljudi koji su bili izloženi žestokoj represiji jednog totalitarnog režima, ne želimo sugerirati za koje stranke i programe treba i ubuduće davati glasove, ali smatramo da imamo, i moralnu, i historijsku, obavezu da poručimo da glasove nikako ne treba dodjeljivati onim strankama, odnosno onim političkim opcijama kojima su demokratska oblanda programa i lažna politička retorika paravan iza kojih se kriju neototalitaristički i drugi nedemokratski interesi i ciljevi po kojima u našoj zemlji odavno ne bi trebalo biti ni Bošnjaka, ni islama, i na kraju, ni same Bosne i Hercegovine.

Sudeći po postupku SDP-a u Maglaju, a i mnogim drugim izjavama čelnika ove stranke, pa i postupcima poput sramotne "svinjske roštiljade", Bosna i Hercegovina i Bošnjaci su uistinu bliži novoj neokomunističkoj diktaturi i jednoumlju, nego li socijaldemokratiji modernog, odnosno zapadnoevropskog tipa koju kao Udruženje podržavamo i kojoj su, po nama, daleko bliže druge demokratske opcije, nego li one koje stoje iza dekreta o načinu međusobnog pozdravljanja ljudi.