Izrael Palestincima onemogućava pristup pitkoj vodi

Amnesty international optužuje Izrael zbog nedozvoljavanja palestincima da se snabdiju minimalnim količinama vode za piće. Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava saopćila je da ograničavanje pristupa izvorima pitke vode od strane izraelskih vlasti predstavlja diskriminaciju palestinskog stanovništva na Zapadnoj obali okupiranog palestinskog teritorija.

Prema navodima Amnesty international-a, izraelski obruč oko pojasa Gaze izazvao je krizu u vodovodnom i kanalizacijskom sistemu ovoga područja. Izrael sprečava dopremanje materijala neophodnog za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže u pojasu Gaze, pod izgovorom da bi Hamas mogao te materijale upotrijebiti za vojne akcije protiv Izraela. Izrael je u svojoj reakciji odbacio optužbe Amnesty international-a. Mark Regev, glasnogovornik izraelske vlade, je ove optužbe ocijenio smiješnim i dodao kako su Palestinci loše upravaljali svojim izvorima vode. Regev je kazao i to da Izrael prednjači u štednji vode i u odnosu na prije četrdeset godina troši mnogo manje slatke vode.

 Glasnogovornik izraelske vlade dodao je da Palestinci dobijaju više vode nego što je predviđeno Sporazumom iz Osla. Amnesty international u svom izvještaju optužuje Izrael da iz podzemnih voda na zapadnoj obali koristi više od predviđene količine, te spriječava palestince da eksploatišu ove podzemne vode na svojoj teritoriji. U izveštaju se dalje navodi da Izrael uništava palestinske izvore vode i zaustavlja tankere za dopremu vode Palestincima, dok u isto vrijeme jevreji u jevrejskim naseljima i u svojim  kućama uživaju u bazenima i vrtovima. Prema navodima izvještaja neki Palestinci raspolažu sa dnevnom količinom od dvadeset litara što je minimum količine vode u uslovima pružanja humanitarne pomoći. Dalje se navodi da Izraelci troše četiri puta više vode po glavi stanovnika nego Palestinci.