GAZA POD OPSADOM!

Gaza pod opsadomUdruženje "Mladi muslimani" osuđuje ponašanje Izraela prema civilnom stanovništvu Gaze. Gaza je već nekoliko sedmica pod opsadom kao nekad Sarajevo, Žepa, Srebrenica... Na sceni je politika koja želi da primora Palestince na jedan vid nepravednog mira, mira koji to nije, mira koji se zasniva na teroru prema golorukom stanovništvu, a koji se obznanjuje svijetu kao "vid uspješne diplomatije SAD-a i njenih saveznika". Izraelske snage drže Gazu pod opsadom i ne dozvoljavaju uvoz goriva neophodnog za rad elektrana koje snabdjevaju električnom energijom sve vitalne institucije kao i brojna domaćinstva odnosno održavaju neophodnu infrastrukturu grada.

Prekid u snabdjevanju električnom energijom uzrokovao je zaustavljanje rada šest vodovoda sa pitkom vodom što je automatski ostavilo 50% građana bez pitke vode. Gradske vlasti Gaze su primorane da stanovništvu šalju slanu vodu. Takođe, obustava redovnog i normalnog dotoka električne energije je uzrokovala i prestanak rada stanica za odvod kanalizacije. Prečistači kanalizacije ne rade pa se dnevno ispušta oko 20 miliona litara otpadnih kanalizacionih voda u more. Prijeti velika opasnost od bolesti i zaraza ne samo od izljeva kanalizacije već i od vlikih količina smeća koje su na ulicama. Predstavnica UN za ljudska prava gđa Meri Robinson je nakon posjete Gazi izjavila da je šokirana trenutnom situacijom.

Drugog i trećeg dana Kurban Bajrama izraelske vojne snage su ubile 6 Palestinaca. Odgovor Hamasa je bombardiranje Askalana, gradića 16 km udaljenog od Gaze u kojem su stacionirane izraelske snage. Hamas je takođe osudio Mahmuda Abbasa koji je otišao na hadždž a da nije učinio ništa za grupu stanovnika Gaze koji su takođe namjeravali posjetiti sveta mjesta, ali zbog uspostavljene opsade odnosno totalne blokade nisu bili u mogućnosti izaći iz svog grada.

Da se situacija za narod Palestine u budućnosti neće promijeniti na bolje ni nakon odlaska Ehuda Olmerta sa mjesta premijera Izraela, najbolje upozorava izjava sadašnje premijerke koja je u jeku sadašnjih događaja, a govoreći o Palestincima koji žive u Izraelu i imaju izraelsko državljanstvo (oko 1 - 1,3 miliona Palestinaca živi u Tel Avivu i drugim gradovima koji su pod izraelskom upravom) rekla: "Ako misle na svoju perspektivu, neka je traže na drugom mjestu".