P.E.N. Centru BiH - Mladi muslimani su antifašisti i antikomunisti

Udruženje Mladi muslimani najoštrije osuđuje Poziv na otpor fašizmu i historijskom revizionizmu kao nastavak aktivnosti P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine koje su bile započete protestnim pismom grupe članova Vaše  organizacije od 09.05.2020. godine sa jasno istaknutim zahtjevom za energičnije djelovanje protiv, kako navodite, odranije postojećih, ali i novih historijskih revizionizama, smatrajući ih nedopustivim.

Mišljena smo da su upravo aktivnosti i djelovanja sada već cijelog Vašeg članstva nedopustivi uzimajući u obzir da postupate suprotno ciljevima kojima ste opredjeljeni i ovakvim aktivnostima.

Iz dostupnih i javnih dokumenata proizilazi da sami ne poštujete akte Vašeg udruženja slijedom čega ni Povelju i programske ciljeve Međunarodnog PEN-a čija ste članica.

Nije nam jasno temeljem čega ste si dali “ekskluzivno pravo” da se stavite u ulogu nositelja borbe protiv ekstremne netolerancije, podjela, nacionalizma, radikalizacije pa i fašizacije našeg društva, koje se po Vama postupno i vidljivo šire već tri decenije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Sarajevu, kao glavnom gradu.

Polazna tačka „borbe“ Vašeg udruženja i pojedinih članova je, citiramo „zalaganje protiv nabujalog fašizma na uličnim tablama“  te ukidanje naziva ulica koje su, kako Vi kažete, ne tako davno ‘krštene’ po imenima odanih i revnosnih sluga nacističkog okupatora, lokalnih fašista i onih koji su zauzimali visoke pozicije u ustaškom državnom aparatu.

Vaši navodi, odgovorno tvrdimo, nisu bazirani ni utvrđeni niti jednom relevantnom činjenicom.

Nije nam jasno da Vi, koji sami ističite da svjedočite višegodišnjim povremenim revidiranjem historijskih činjenica upravo to činite u pogledu članova naše organizacije.

Dapače, upravo smo svjedoci da nastavljate sa praksom iz nama poznatih vremena kada su historijski događaji i ličnosti razumijevani na samo nametnuti  jednoobrazan način.

Neprihvatljivo je i nedopustivo je stavljati u istu ravan imena naših šehida Asafa Serdarevića i Mustafe Busuladžića sa presuđenim zločincima kao što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić, sa izgradnjom spomenika Draži Mihailoviću u Bileći, ili to dovoditi u vezu sa devastacijom Partizanskog groblja u Mostaru, što upravo dokazuje da prilikom zauzimanja ovakvih stavova i oglašavanjem istih niste vodili računa o historijskoj pozadini ličnosti članova Organizacije Mladi muslimani i njihovom doprinosu za Bosnu i Hercegovinu u različitim historijskim periodima.

Upravo ste Vi oni koji ovakvim istupima vršite historijsku diskriminaciju i s punim pravom sumnjamo u Vaše iskrene namjere.

Smatramo da Udruženje kao što je Vaše nema potrebu sakrivati se iza krinke građanstva i loše upakovanog antifašizma.

Borba kojoj Vi deklarativno težite ne može se dobiti agresivnim medijskim istupima i ponavljanjima iskrivljenih historijskih činjenica.

Borba kojoj Vi težite Vašim nedavnim istupima jedino može biti istinska i ispravna na osnovu istraživačke metodologije, na temelju materijalnih dokaza -  historijske građe, koja očito govori drugačije, kao i kulturi sjećanja ali i svjedočenjima žrtvi koje su podnijele baš ove ličnosti i njihove porodice od ideologije u čiju korist pišete.

Nadamo se da će Vam ova otvorena poruka, ali i svima drugima koji na ovaj ili onaj način žele prekrajati historijske činjenice nudeći jednoobraznu nekritičnu historijsku istinu jednaku aksiomu koji ne postoji u historiji, biti upozoravajuća nota da se prilikom narednih inicijativa bolje pripremite konsultirajući detaljnije građu koja će Vam najbolje pomoći u spoznaji šire slike.

Na kraju, Bošnjacima i Mladim muslimanima je antifašizam neosporan. Ne treba ga niko braniti od njih, dovoljno su platili i pretplatili svojim životima pravo da budu dijelom opće pobjede antifašizma.

Upravni odbor