Irfan Sijerčić nije nikad bio član udruženja „Mladi muslimani“

Povodom teksta objavljenog davne 1961. godine u časopisu „Bosanski pogledi“, a koji se ponovo objavljivao  u zadnje vrijeme, na nekim internet portalima i u nekim sedmičnim časopisima, Udruženje „Mladi muslimani“ obavještava javnost da potpisani autor teksta Akcije „Mladih Muslimana“ nikad nije bio član ove organizacije, što potvrđuje naša zvanična evidencija, kao i memoristika i svjedočenje barem 50 članova ove organizacije koji istog uopće ne poznaju niti spominju kao svog organizacijskog ili bilo kakvog drugog saradnika, prijatelja, druga, ahbaba, ...

 

Stoga se njegova „svjedočenja“ o organizaciji „Mladi Muslimani“ ne mogu smatrati istinitim niti relevantnim. Tekst je vjerovatno nastao pod uticajem emigrantskih klubova koji su željeli prikazati glavne učesnike II svjetskog rata na ovim prostorima (Komunističku partiju i partizanski pokret, četničke formacije, NDH i ustaške legije, Handžar diviziju, Domobrane i sl.) pa čak i organizaciju „Mladih Muslimana“ u jednom sasvim drugom svjetlu. Opravdano smatramo da je i tadašnja OZNA imala određeni interes da se navodi iz ovog teksta šire jer su izjednačavanjem negativnosti dobijali opravdanja za drakonske kazne koje su komunisti izvršili nad pripadnicima organizacije „Mladi Muslimani“.

Premda danas nije moguće polemisati sa Irfanom Sijerčićem kao potpisanim autorom, zbog reprodukcije „njegovog“ teksta i u današnjem vremenu, osjećamo potrebu da osporimo svaku vjerodostojnost njegovih navoda u tretiranju historijskih činjenica o ulozi organizacije „Mladi Muslimani“.

Udruženje „Mladi muslimani“, mart 2019. godine.