Prekid šutnje - izraelski vojnici govore o Hebronu

Dokumentarni film prikazan na manifestaciji Dan Kudsa 2007. godine

Tradicionalna manifestacija "Dan Kudsa - Dan podrške omladini Palestine" 2007. godine obilježena u Sarajevu prikazivanjem dokumentarnog filma "Breaking the silence" - "Prekid šutnje" koji govori o iskustvima izraelskih vojnika u Hebronu.

 

 

Ovaj dokumentarni film, snimljen u režiji istoimene nevladine organizacije iz Izraela koja se zalaže za istinski mir na Bliskom istoku te "realniji " i pravedniji odnos vlade Izraela prema palestinskom stanovništvu, je nesvakidašnji za naše prilike i dobra mogućnost za sve one koji žele saznati nešto o dešavanjima u Hebronu i drugim mjestima tog područja pored oficijelnih vijesti koje dobivaju preko sredstava informiranja.

 

 

Naravno, ovaj dokumentarac na hebrejskom jeziku i titlom na engleskom (odnosno bosanskom u varijanti koja je pripremljena za ovu priliku od strane aktivista našeg udruženja) ipak predstavlja "uljepšanu" sliku palestinske stvarnosti i teških životnih prilika sa kojima su Palestinci suočeni, no činjenica da izraelski vojnici javno govore "svojoj" javnosti o toj temi je vrlo značajna, a palestinska stvarnost prikazana i njihovim riječima je sasvim tegobna i mukotrpna.

 

 

Otvaranje manifestacije je počelo učenjem Kur'ana časnog, a zatim i 10-minutnim obraćanjem predstavnika našeg udruženja u kojem je dat kratak prikaz trenutne situacije u Palestini, podrška legalno izabranoj vladi palestinskog naroda kao i kratak osvrt na dosadašnja nastojanja našeg udruženja na obilježavanju Dana Kudsa.

 

 

Na samom završetku manifestacije proučena je dova za hrabri palestinski narod i mudžahide koji se bore da oslobode Mesdžidu-l Aksa, treći sveti hram za muslimane cijelog svijeta.

 

 

Manifestacija "Dan Kudsa" ostala je zabilježena u Sarajevu ("evropskom jerusalemu" kako ga neki nazivaju) zahvaljujući jumbo plakatima koji podsjećaju na borbu palestinskog naroda i danima nakon završetka manifestacije ...