Konferencija u Istanbulu "Međureligijski i međukulturalni dijalog u omladinskom radu"

Učešće predstavnika nešeg udruženja na omladinskoj konferenciji u Istanbulu

U organizaciji Vijeća Evrope i Generalne direkcije za omladinu i sport Republike Turske, u periodu od 28. do 31. marta 2007. godine, održan je simpozijum pod nazivom «Međureligijski i međukulturalni dijalog u omladinskom radu». Glavni partneri u ovom projektu bili su Omladinski forum za dijalog i kooperaciju Islamske konferencije i Evropski omladinski forum.

 

Ovaj simpozijum je dio velike kampanje «Svi različiti – svi jednaki» koju je pokrenulo Vijeće Evrope i koja će se održati u više od 40 evropskih zemlja, a čiji je osnovni cilj razmjena iskustava među mladima. Ovom značajnom simpozijumu, koji se održavao u kongresnoj sali Grand Dževahir hotela u Istanbulu, prisustvovalo je oko 200 učesnika iz različitih evropskih zemalja i Turske. Ispred Bosne i Hercegovine učestvovali su predstavnici Rijaseta Islamske zajednice i Udruženja Mladi Muslimani.

 

Tokom četvorodnevnog programa, učesnici su uzimali učešće kroz razne grupe koje su razmatrale aktuelna pitanja poput «Islamofobije-religijski bazirana diskriminacija», «Religija, kultura i jednakost spolova», «Rasizam i diskriminacija», «alijansa za savez civilizacija» itd.


O tome koliki su značaj ovom simpozijumu pridali predstavnici turske vlade dovoljno govori da su ga otvorili zamjenik premijera Turske Mehmed Ali Šahin, te da su mu prisustvovali Ralf Rene Weingartner, direktor za omladinu i sport Vijeća Evrope, Mehmed Altay, generalni direktor Direkcije za omladinu i sport Turske, Pierre Mairesse ispred Evropske komisije, Azad Rehimov, ministar za omladinu i sport Azerbejdžana.

Na kraju simpozijuma usvojena je deklaracija čiji je cilj bio promoviranje međureligijskog i međukulturalnog dijaloga među mladima različitih religijskih i kulturnih pripadnosti.