Palestina - sa druge strane zida

Video prezentacija u okviru manifestacije Dan Qudsa 1427. h.g.

Tradicionalno obilježavanje Dana Kudsa – dana podrške omladini Palestine i ove je godine ostvareno u organizaciji Udruženja Mladi Muslimani, 20.10.2006. godine / 28. ramazana 1427. h.g. odnosno zadnjeg petka u mjesecu ramazanu, iza džume namaza, u svečanoj sali Doma Vojske Federacije BiH.

Program manifestacije

1. Ašere (učenje Kur'ana sa čitanjem prijevoda značenja)

2. Uvodno izlaganje predstavnika našeg udruženja,

3. Video prezentacija pod nazivom «Palestina - sa druge strane zida»

4. Čitanje poezije – pjesme «Palestina nadom zagrljena»

5. Drugi dio video prezentacije «Palestina - sa druge strane zida» - putopis Bosanke, gospođe Amile Ahmetović koja je imala priliku posjetiti Palestinu («Moje putovanje kroz zazidanu zemlju»)

6. Završna riječ

7. Dova


Uvodno Izlaganje - naš osvrt na sadašnju situaciju u Palestini:

 

BISMILLAHIR-RAHMANIR-RAHIM

Draga braćo i sestre,

Uvažene ekselencije,

Cijenjeni gosti,

Esselamu alejkum i dobro došli na manifestaciju „Dan Kudsa“ koju i ove godine pod nazivom „Palestina – sa druge strane zida“ organizira Udruženje „Mladi Muslimani“. U svoje i u ime Udruženja zahvaljujem se na vašem dolasku i na taj način iskazanoj podršci u našem nastojanju da se čuje glas protiv kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Naime, već gotovo šezdeset godina pred očima cijelog svijeta na području zemlje Palestine, koja zauzima značajno mjesto u srcu svakog iskrenog vjernika tri najveće religije svijeta, ljudska prava se konstantno krše. Zato i ove godine, kao i prethodnih, posljednjeg petka u mjesecu ramazanu i mi u Bosni i Hercegovini se pridružujemo svjetskom obilježavanju Dana Kudsa kao dana solidarnosti sa narodom Palestine.

Zemlja Palestina na čijem području je živio i djelovao veliki broj Božijih poslanika (Musa a.s., Ibrahim a.s., Zekerijja a.s., Isa a.s., Muhammed a.s. i mnogi drugi) je kroz najveći dio svoje historije bila mjesto susretanja i suživota triju valikih svjetskih religija islama, kršćanstva i judaizma. O tome svjedoče mjesta od značaja za svaku od religija pojedinačno: Mesdžid Aksa; Zid plača; brdo Golgota itd.

Od sedmog pa do početka dvadesetog stoljeća – do britanske kolonizacije - Palestina je bila dio islamske države sa izuzetkom perioda križarskih ratova kada su križari jedno vrijeme kontrolisali jedan dio obale. Sa okončanjem britanske okupacije 1948. godine na ovom području se formiraju dva entiteta: jevrejski i palestinski. To je bio dan kada je cijela tragedija vezana za Palestinu i Bliski istok počela i traje do dana današnjeg. Stalna ubijanja, kidnapovanja, zlostavljanja i razrušavanja domova su svakodnevnica.

U posljednjih godinu dana od naše prošle manifestacije, slika Palestine se i jeste i nije promjenila. Promijenila je utoliko što je definitivno pao mit o izraleskoj vojnoj moći i nepobjedivosti. Pao je mit o super opremeljenom Mosadu. Pao je mit o tome da Zapad želi demokratsko rješenje na Bliskom istoku i uvođenje stvarne demokratije.

Naime, mit o izralskoj vojnoj moći i nepobjedivosti pao je nakon julskog rata između dobro naoružane i obučene izraelske vojne armade i pokreta Hizbullah. Činjenica da je Izrael u jednom kratkom roku otpočeo bjesomučno bombardovanje Libana, nezavisne i suverene države - ukazuje da je Izraelski napad bio ranije pripremljen. Utoliko je još veći debakl izraelske armade i posebno njihove obavještajne službe koja nije imala ni približne podatke o snazi i borbenoj moći Hizbullaha. Riječi vođe Hizbullaha Hasana Nasrullaha koji je izjavio da "Izraelci sanjaju ako misle da će uspjeti osloboditi svoja dva vojnika bez pregovora i razmjene zarobljenika" pokazale su se tačne, dok je prijetnja izraelskih vojnih oficira da će Liban "vratiti sat 20 godina unatrag" i da je "cijeli Liban meta" predstavljao javnu obznanu brutalne agresije koja je uslijedila. Organizacija za zaštitu prava čoveka Human rights vatwch (HRW) ocijenila je da su izraelski napadi na libanske civile "ratni zločin" i pozvala Tel Aviv da prekine "napade na slijepo".

Drugi veliki događaj na prostoru Palestine je ubjedljiva pobjeda Hamasa na demokratskim izborima. Naime, Hamas, Islamski pokret otpora je nakon demokratskih izbora dobio apsolutnu vlast u Palestini. Glavni razlog za njegovu popularnost i brojno članstvo je široka mreža socijalnih i dobrotvornih projekata i programa. Dobro strukturiranom i organiziranom Hamasu siromašni (koji čine ogromnu većinu stanovnika Gaze) su vjerovali da će ispuniti svoja obećanja, a smatra se da nije korumpiran za razliku od sličnih sekularnih organizacija. Neki visoki zvaničnici Agencije Ujedinjenih nacija za pružanje pomoći u Gazi su priznali da je Hamas jedina frakcija u koju imaju povjerenja da će distribuirati njihove donacije u hrani stanovništvu.

Međutim, izraelska vlada, uz zdušnu podršku američke administracije radi sve da se demokratska volja palestinskog naroda ne realizira, te čini sve da se Hamasu onemogući uspostavljanje normalne i stabilne vlasti.

Rečeno samo dodatno potvrđuje da tzv. demokratski svijet, oličen u Zapadu uz čiju zdušnu podršku Izrael radi to što radi, ima dva lica. Stalno pozivanje na demokratiju i demokratske standarde i principe drugačije se primjenjuje na Zapadu a drugačije na Istoku. Zapadni standardi za koje smo naivno mislili da su univerzalni ipak se ne odnose ni na koga drugog izuzev na zapadne zemlje i narode. Vjerovatno zbog toga je u Bosni i Hercegovini četiri godine provođen najstrašniji genocid u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Po uzoru na ovaj licemjerni svijet, Izrael gradi i zid razdvajanja pa tako taj zid ima dva lica ili strane. Lice u koje gledaju izraelci i njihova djeca ni na koji način ne izgleda kao nekakva granica razdvajanja, to je izbjegnuto kreativnim arhitektonskim rješenjima, dok sa strane koju gledaju Palestinci i njihova djeca to je ogromno betonsko zdanje koje šalje poruku straha i nesigurnosti poruku osjećaja da valja živjeti poput životinja u kavezima zooloških vrtova. Taj zid razdvaja porodice, razdvaja ljude od njihovih imanja, otima najbolje dijelove palestinske zemlje. Taj segregacioni zid postaje svojevrsnim zidom plača palestinskog naroda. Zidom plača zato što svakodnevno uzrokuje suze u očima mnogih nedužnih.

Kako nismo u mogućnosti pružiti neki drugi vid pomoći Palestincima osim dove i podsjećanja na njihove patnje, ovdje i danas ćemo imati priliku da vidimo, u okviru prezentacije „Palestina – sa druge strane zida“, samo jedan dio palestinske stvarnosti.