Posjeta muslimana Holandije

Članovi Holandske islamske federacije u posjeti BiH i udruženju Mladi muslimani

U periodu od 30.04. do 05.05.2006. godine, naše udruženje je posjetila grupa turskih građana koji žive i rade u Roterdamu (Holandija). Bilo ih je 52, muškaraca, žena i djece. Oni su članovi Holandske islamske federacije koja okuplja Turke iz cijele Holandije. Došli su u posjetu Bosni i Hercegovini sa željom da bolje upoznaju našu zemlju, naš narod i naše Udruženje, te da vide mogućnosti kako i gdje mogu pružiti svoju pomoć.

 

S obzirom na njihovu želju koju su izrazili odmah pri dolasku, prvo smo ih poveli da posjete šehidsko mezarje na Kovačima u Sarajevu, gdje su poklonili hatma dovu za duše šehida, naših najboljih sinova i predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića. Nakon obilaska šehidskog greblja, vidno potreseni, krenuli su u obilazak Sarajeva. Obišli su najznačajnije historijske znamenitosti Sarajeva, kako iz daleke tako i iz bliske prošlosti. Oduševili su se Sarajevom i njegovim kulturnim bogatstvima te činjenicom koliko je bogata historija ovog grada. Posebno su bili impresionirani ratnim tunelom, odnosno onim kako je tunel izgrađen, zašto, i šta je značio za stanovnike opkoljenog grada.

Upriličili smo posjetu i Počitelju, Blagaju, Mostaru, Ahmićima, Travniku... I u ovim gradovima upoznavali su se sa historijskim znamenitostima, ali i dešavanjima u toku agresije na našu zemlju, razaranjima, ubijanjima nevinih civila, djece, žena, staraca... Nezaobilazan je bio ručak na Buni, toj ljepotici, ali i fotografisanje Starog mosta. Za njih je sa Starog mosta skočio i jedan skakač koji je izazvao i pozornost i divljenje svojom hrabrošću i svojim skokom.

U večernjim satima, nakon obilazaka, nastavljali smo druženje u našim prostorijama. Priredili su jedno tursko veče, gdje su se služila tradicionalna turska jela koja su oni spravljali, učile ilahije... Brat Behauddin pročitao je pjesmu koju je napisao tokom boravka u Sarajevu, a koju je posvetio zemlji Bosni. Napisao ju je na bosanskom jeziku (i stalno je pitao za značenje pojedinih riječi). Pjesmu u cijelosti možete pročitati na ovom sajtu. Pjesma je puna emocija i ljubavi za našu zemlju, koju su Behauddin, Adnan, Mehmet, Fuad, ali i svi drugi pokazali. Behauddin je napisao i jednu dirljivu pjesmu posvećenu našoj djevojčici Lejli, jetimu, najmlađem našem članu, ali i svim drugim Lejlama, svoj drugoj jetimskoj djeci Bosne i Hercegovine, koja je izazvala suze mnogih prisutnih. To prekrasno i nezaboravno druženje trajalo je do kasno u noć.

Drugi član grupe, Adnan, otpjevao je pjesmu Halida Bešlića ''Sarajevo grade moj'', na turskom jeziku, a refren su svi uz njega pjevali.

Zaista je bilo zadovoljstvo upoznati takve ljude, ljude koji Bosnu i Bošnjake osjećaju svom svojom dušom kao braću i prijatelje. U znak sjećanja na njihovu posjetu Udruženje je dobilo sliku otvorenih vrata izrađenu u bakru koja simboliziraju otvorenost našeg prijateljstva i naših srca.

Hvala braći i sestrama iz Holandije od sveg srca za njihovu ljubav i brigu, za njihov interes za našu zemlju, naš narod i naše Udruženje.

Posebno se zahvaljujemo Mehmet-beju Yaramišu, predsjedniku Holandske islamske federacije, koji je sve uspješno organizirao i koji je izrazio želju i spremnost da se ovakva naša druženja i u budućnosti nastave.