U Gazi Husrev-begovoj biblioteci predstavljena Monografija Mladi muslimani - I tom

Udruženje Mladi muslimani, u saradnji s Naučno-istraživačkim institutom Ibn Sina, u srijedu  26. juna 2024. godine je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organiziralo promociju Monografije Mladi muslimani - I tom.

Ova monografija, autora Armina Džunuzovića, sadrži biografije 100 istaknutih pripadnika organizacije Mladi muslimani, osnovane 1939. godine.

- Radi se o osnivačima i prvim generacijama Organizacije. Ova naučna publikacija je nastajala godinama na osnovu naše dostupne ahrivske građe u Udruženju, i drugih izvora. Publikacija je prva u nizu planiranih, s obzirom da je više od 1.000 ljudi bilo obuhvaćeno sudskim procesima Mladim muslimanima nakon Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji. Istraživanja se nastavljaju, očekujemo da se u narednom periodu pojavi i drugi tom - izjavio je Sanadin Voloder, sekretar Udruženja Mladi muslimani.

Autor Džunuzović je naglasio da je izlazak ove monografije veliki uspjeh naše historiografije, "jer su teme o kojima Monografija govori predstavljene kao tabu teme".

- Ovaj uspjeh je izrazito velik jer nam opisuje poseban period u našoj historiji, posebno u bošnjačkoj historiji, opisuje ljude, a kroz ljude priča priču o vremenu i ideji Mladih muslimana, borbi, istrajnosti - naglasio je autor.

Na promociji se obratio i direktor Instituta Ibn Sina Muhammed Husein Abbasi.

- Drago mi je da istaći da Ibn Sina u Bosni i Hercegovini svakih nekoliko godina predstavi neki važan projekat, koje provodimo ili sami ili sa drugima. Institut ima čast da je i danas prisutan kao suizdavač ovog važnog historijskog djela - kazao je, između ostalog, on.

Pored interaktivnog predstavljanja sadržaja Monografije, u interpretaciji Maida Dizdarevića i Amine Kahriman Muhasilović, ovom prilikom premijerno je izvedena Koračnica Mladih muslimana, odnosno himna koju je napisao Esad Karađozović, jedan od osnivača Organizacije.

Koračnicu je izveo dio Hora Medrese "Osman-ef. Redžović" iz Visokog.

Recenziju za Monografiju napisao je i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i dr. Fahira Fejzić čengić, a izdavači Monografije su Udruženje Mladi muslimani i Institut Ibn Sina.