Dan Kudsa 2010

dankudsa03Zadnji petak ramazana u svjetskom kalendaru obljetnica upisan je kao ''Dan Kudsa''. Za sve moralne, pravedne, istinoljubive ljude na planeti ovaj dan predstavlja dan sjećanja i podsjećaja na političku, ekonomsku i humanitarnu katastrofu u kojoj se nalazi palestinski narod i Država Palestina. Istovremeno je ovo dan nade i vjere da će istina i pravda doći i do Palestine.


Naše Udruženje ''Mladi muslimani'', već više od deceniju svake godine organizira manifestaciju ''Dan Kudsa'' i time Bosnu i Hercegovinu i njene građana uključujemo u red istinoljubivih država i naroda. Naš je cilj kroz organiziranje manifestacije ''Dan Kudsa'' da obavjestimo i podsjetimo naše građane na dešavanja u Palestini, ali i da pošaljemo poruku našim vođama da budu od onih koji su pravedni i istinoljubivi i koji će uspravne kičme opominjati svoje kolege u svijetu na patnju Palestine i njenih građana.

 

dankudsa01


Ove godine ''Dan Kudsa'' bio je tri mjeseca nakon napada vojske Izraela na humanitarni konvoj brodova ''Flota slobode'' koji je bio na putu za Gazu sa humanitarnom pomoći. Zbog toga smo ovogodišnju manifestaciju u najvećem dijelu posvetili tom događaju, te kao gosta predavača imali g-dina Fuada Ramićija iz Prištine koji je bio učesnik konvoja ''Flota slobode''. Manifestacija je održana u punoj Velikoj Sali Općine Stari Grad, a prije utisaka g-dina Ramićija ponesenih sa broda iz konvoja ''Flota slobode'' pogledali smo jedan od rijetkih sačuvanih video zapisa napada izraelskih komandosa. Na snimku se vidi kako miran put brodova i humanitaraca iznenada narušava napad izraelskih komandosa, najprije iz čamaca, a onda i helikopterski desant.

Gospodin Ramići u svom izlaganju opisao je hronološki kako se odvijao napad, te je posebno naglasio svirepost prilikom hapšenja humanitaraca, nehumani i neljudski odnos prema humanitarcima. Nakon što se poslije više žrtava brod predao komandosima uslijedilo je hapšenje, odnosno vezivanje humanitaraca i njihovo držanje na palubi broda na koljenima vezanih ruku više sati. Onda su ih prebacili u podpalublje i držali vezane i u istom položaju još nekoliko sati, sve do iskrcavanja u Izrael i prebacivanje u zatvor, novi, najmoderniji u Izraelu. Posebno je bilo ponižavajuće kada su ih izvodili sa broda, a ispred je izraelska Vlada pripremila ''doček'' mladih vojnika i prema mišljenju g-dina Ramićija, kadeta iz njihovih vojnih škola kojima su time htjeli demonstrirati svoju snagu i valjda im pojačati moral. Humanitaraca je bilo iz puno zemalja i njihov dogovor je bio da nema razdvajanja, odnosno, ukoliko intervenira neka država za svoje građane da oni ne idu bez drugih, ili svi ili niko. I tako je i bilo. U međuvremenu su svi prošli kroz tretman jevrejskih obavještajaca. Na kraju izlaganja g-dina Ramići je praveći paralelu između svoje zemlje Kosova i svog Albanskog naroda na Kosovu i Palestine i palestinskog naroda poručio građanima Palestine da će doći vrijeme i njihove slobode što je izazvalo aplauz i glasnu podršku prisutnih na manifestaciji ''Dan Kudsa''.

dankudsa02

Nakon izlaganja g-dina Ramićija moderator manifestacije ''Dan Kudsa'' Anes Džunuzović iznio je nekoliko stavova u formi zaključaka koji se upućuju sa ove manifestacije. ''Mi sa ovog mjesta kao i svi pravedni ljudi svijeta izražavamo osudu održavanja obruča oko Gaze i podržavamo pokušaje da se taj obruč prekine slanjem humanitarnih brodova, ali ukazujemo i na to da Gaza nije samo humanitarni problem, već prije svega politički i tražimo slobodu za Gazu. Također, izražavamo negodovanje prema nastojanjima Izraela i njegovih saveznika sa zapada da raspire rat u regionu Bliskog istoka. Izražavamo podršku pravu svakog ugnjetenog naroda da pruži otpor onome ko ga ugnjetava, pa i pravu Palestinaca da se suprostave ugnjetavanju koje dolazi od Vlade Izraela, a istovremeno pozivamo na jedinstvo sve palestinske snage koje pružaju otpor''.

dankudsa01

Na kraju je prikazan dio dokumentarnog filma ''Čelični zid'' koji govori o zidu koji pravi Vlada Izraela, a kojim želi što više teritorije oduzeti Palestincima, osiromašiti ih i primorati na bjeg i odlazak iz Palestine. Ove godine za manifestaciju ''Dan Kudsa'' pripremili smo i bilten koji je podjeljen posjetiocima manifestacije.

dankudsa03


Pored Sarajeva, ove godine manifestaciju ''Dan Kudsa'' održan je u organizaciji našeg Udruženja i u Visokom u kino Sali je prikazan film ''Čelični zid'', a prije toga prisutnim se obratio M Omanović, predsjednik O.O. Visoko, Udruženja ''Mladi muslimani''.