Konferencija u Istanbulu „Novi svjetski poredak: kako i zašto?“

konferencija istanbulKrajem maja 2010. godine u Istanbulu je održana konferencija na temu „Novi svjetski poredak: kako i zašto?“
ESAM (Ekonomic and social research center) kao domaćin i organizator konferencije je već 19. put upriličio sastanak predstavnika značajnih muslimanskih zajednica, političkih partija i nevladinih organizacija iz cijelog svijeta u sklopu obilježavanja 557. godišnjice Osvajanja Istanbula. Prof. dr Nedžmetin Erbekan, nekadašnji premijer Republike Turske je pored titule počasnog gosta konferencije aktivno učestvovao u njoj bez obzira na svoje godine i narušeno zdravlje.

Konferenciji je prisutvovalo 160 delegata iz mnogih zemalja svijeta, između ostalih predsjednik Malezijske islamske partije, predsjednik Indonežanske partije Pravde, predsjednik „Džematul Islamija“ iz Indije, nekadašnji predsjednik „Džematul Islamija“ iz Pakistana, nekadašnji predsjednik Sudana, predsjednik parlamentarne unije muslimana Alžira, predsjednik Saadet partije iz Turske, nekadašnji kancelar Univerziteta Kralj Abdulaziz iz Saudijske arabije, predsjednik IGMG iz Njemačke, predsjednik marokanskog „Tewhid“ pokreta, predsjednik Amal Trust organizacije iz Engleske i mnogi drugi. Veliku pažnju i bratska osjećanja je privuklo i prisustvo predstavnika palestinskog Hamasa.


Ispred BiH konferenciji su prisustvovali predstavnici udruženja „Mladi muslimani“ Edhem Bakšić, Enis Pinjo i Amar Adilović.


Tokom nekoliko dana koliko je trajala konferencija učesnici su mogli čuti brojna izlaganja i diskusije na teme: Novi svjetski poredak spram političke stvarnosti, ekonomije, medijskog komuniciranja, Ljudskih prava, solidarnosti i humanosti, Edukacije i kulture i sl.Najviše interesovanja je izazvalo obraćanje premijera Nedžmetina Erbekana u kojem je jasno istakao cioniste i njihove interesne grupe kao glavne kočničare uspostave novog, pravednijeg svjetskog poretka u kojem će svjetska bogatstva biti ravnomjernije raspoređena a ne u rukama malog broja ljudi.Konferencija je okončana zajedničkim odlaskom na proslavu 557. godišnjice Osvajanja Istanbula koja se tradicionalno održava na stadionu Inonu u Istanbulu.