Tribina u Kaknju - ''Palestinsko pitanje''

Udruženje ''Mladi muslimani'' Kakanj u saradnji sa udruženjima ''Preporod'', ''Merhamet'', ''Ak-Saray'', ''Sultanov konak'' u ponedjeljak (28.12.2009.) organizovalo je tribinu pod nazivom ''Jeruzalem-istočna strana priče''. ''Motiv za organizaciju tribine je činjenica da 62 godine niko na Zemlji nije sposoban riješiti problem Palestine i Palestinaca na Bliskom istoku. Ni silni ratovi ni brojni mirovni planovi nisu riješili palestinsko pitanje, niti su osigurali da sveta zemlja Palestina i sveti grad Kuds – Jerusalem umjesto svetog rata živi sveti mir'', rekao je u uvodu moderator tribine Dženan Kubat.

 

Gosti predavači bili su imam čaršijske džamije u Kaknju profesor Elvedin Ibrahimspahić i  direktor JU Gradska biblioteka Senad N. Čišija. Predsjednik udruženja ''Mladi muslimani'' Nihad ef. Talić se u ime organizatora obratio prigodnim riječima i rekao kako je tribina organizovana sa ciljem da se podsjeti na nevine žrtve i posljednju veliku ofanzivu na pojas Gaze od strane Izraela. Gospodin Senad N. Čišija se bazirao na nastanak sukoba između Izraela i Palestine i poseban akcenat stavio na pitanje koliko uopšte arapski, odnosno islamski svijet utiče na ovakve situacije te pomoć islamskih zemlja na rješavanje izuzetno važnog svjetskog problema.

 


Imam čaršijske džamije u Kaknju profesor Elvedin ef. Ibrahimspahić nije krio teško breme onoga što se dešava muslimanima u Palestini a suština njegovog nadahnutog izlaganja svodi se na zaključak da je cijeli svijet onoliko puta ubijen koliko je u Palestini ubijeno nevinih ljudi. Zato pitanje Kudsa – Jerusalema nije samo pitanje Palestinaca i Izraelaca, već je to pitanje cijeloga svijeta, posebno svih jevreja, kršćana i muslimana, koji su dužni po slovu i duhu Staroga zavjeta – Tevrata, Novoga zavjeta – Indžila i posljednjeg zavjeta Kur´ana da kroz ljubav prema Bogu i ljubav prema komšiji pokažu svijetu da su dostojni nositelji i prenositelji Božije poruke koja je objavljena baš u Svetoj zemlji – Palestini.

U drugom dijelu tribine prikazan je dokumentarni film ''Jeruzalem-istočna strana priče'' u kojem se prikazuju patnje Palestinskog naroda. Posjetioci su mogli vidjeti autentične snimke i svjedočenja o kršenju osnovnih ljudskih prava u svim sferama života. Prikazan je historijski nastanak vještačke tvorevine države Izrael i pad Palestine, te uticaj i nesposobnost svjetskih velesila i Organizacije Ujedinjenih naroda da poduzmu pravedna riješenja problema Izraela i Palestine. Film je pobudio emotivne reakcije prisutnih, podsjećajući ih na najgore trenutke koje je i Bosna i Hercegovina proživjela u posljednjem ratu.