Kako je preživio komunizam u BiH

U srijedu (11. XI 2009.) uvečer je u velikoj sali Općine Stari Grad Sarajevo održana tribina pod nazivom „Kako je preživio komunizam u BiH“, a na kojoj su govorili prof. dr. Džemaludin Latić, prof. Mustafa Spahić i mr. Fatmir Alispahić. Organizator tribine je bilo naše Udruženje „Mladi muslimani“. Moderator diskusije, publicista Anes Džunuzović, na početku je istaknuo da je – „obaveza 'Mladih muslimana' bila organizirati ovakav skup s obzirom na godišnjicu rušenja simbola komunizma, te zbog činjenice da su članovi ovog udruženja bili žrtve komunizma u više montiranih sudskih procesa 1946., 1949., te u tzv. 'sarajevskom procesu' 1983. godine“.

Latić, koji je i sam u tzv. sarajevskom procesu osuđen na 6,5 godina zatvora, ustvrdio je kako BiH i Bošnjaci još uvijek trpe posljedice komunizma, te je za njega potpuno neshvatljivo zašto u BiH niko ne predlaže donošenje zakona protiv komunističkog djelovanja. Latić smatra kako je zadatak bh. historije da istraži zločine komunizma, jer će tek onda, kako je kazao, početi prava antikomunistička borba.

Profesor Spahić, koji je također u tzv. sarajevskom procesu bio osuđen na pet godina zatvora, govorio je o razlozima samouništenja socijalizma i komunizma kao svjetskog pokreta.

Fatmir Alispahić mišljenja je da je komunizam u Bosni i Hercegovini obnovljen kroz dejtonske institucije koje sporovode velikosrpsku i velikohrvatsku politiku progona bošnjačke žrtve, sataniziranja i indoktrinacije Bošnjaka.  

''Bošnjaci su, nakon Jevreja, procentualno bili najveće žrtve Drugog svjetskog rata, ali su bili i najveće žrtve komunističkog poretka, pa i po tome što nisu smjeli ništa znati o žrtvama koje su podnijeli u antifašističkoj borbi. Bošnjaci su danas jedini progonjeni narod evropskog 21. stoljeća, jer su žrtva široke islamofobijske i bosnofobijske zavjere koja Bošnjacima ne priznaje građanska prava i slobode. Vrhunac ovog nastavka zločina je tjeranje Bošnjaka da zaboravljaju svoje žrtve i da progone svoje vjerske i kulturne vrijednosti'', rekao je mr. Fatmir Alispahić.