Mladi Muslimani u Ulcinju

Na poziv Mešihata IZ Ulcinj, Udruženje Mladi muslimani - horska sekcija Rejjan, imali su čast gostovati u Ulcinju.

Ulcinj je stari grad na krajnjem jugu Crne gore, prema Albaniji. Smješten je uz samo more i lijep je turistički gradić. Stari Ulcinj za kojeg kažu da je postojao još u rimskom periodu, zaposjedali su razni osvajači, od Rimljana, Mlećana, do vojskovođa Otomanskog carstva. Na Maloj plaži, kako je poznata u narodu, postojala je kamena džamija sa kamenom munarom koja je ujedno služila i kao svetionik pomorcima i bila im orijentir. Džamija je postojala i prije dolaska Otomanskog carstva, što govori da je islam kao vjera na ovim prostorima bio još i prije dolaska Turaka. Džamija je srušena poslije dolaska komunista na vlast, i tako je uništen jedan vrijedan spomenik kulture.

Ali hvala Allahu dž.š. džamija se počela graditi na istom mjestu gdje je bila, a domaćini se nadaju da će do sljedeće godine biti završena. Inače u Ulcinju postoji još 6 džamija koje su karakteristično građene, kamene, s manjim ali širim minaretima, kako kažu zbog jakih vjetrova koji pušu od mora. Ulcinj je u jednoj turističkoj ekspanziji i svakim danom sve više raste i uređuje se kako bi na najbolji način dočekao turiste. Pobrinuli su se i za goste koji prakticiraju islam, pa imate mnoštvo pansiona, apartmana, restorana u kojima se možete osjećati kao kod kuće. Ljudi su izuzetno gostoljubivi, nastoje da vam ugode koliko god je moguće više.

Naši domaćini Mešihat IZ Ulcinj, na čelu sa glavnim imamom gosp. Redžepom ef. Likom, potrudili su se iz sveg srca da nam boravak u njihovom gradu prođe na najljepši način. Gostoljubivost i dobrodošlica se osjećala na svakom koraku. Sve potrebno za našu ekipu bilo je rezervisano, od jela u lijepom restoranu, spavanja u privatnom motelu, do domaćina koji su svo naše slobodno vrijeme provodili s nama i pokazivali nam njihov lijepi gradić.

U subotu 19.aprila u 20:00 sati imali smo nastup u najvećoj gradskoj zatvorenoj sali u Domu kulture, koja ima 650 sjedećih mjesta. Program je protekao izuzetno dobro. Uz učenje ajeta Časnog Kur'ana te učenje ilahija na bosanskom, turskom, engleskom i albanskom jeziku skupu se obratila i Almedina Zuko, generalni sekretar Udruženja sa referatom o historijatu MM i porukama za posjetitelje koncerta kao djelu ummeta Muhammeda s.a.v.s. Po procjeni domaćina koncertu je prisustvovalo oko 800 ljudi. Članovi horske sekcije su se potrudili da sve bude na nivou, što je dokazala veličanstvena atmosfera u sali.

Poslije koncerta svi su prilazili da čestitaju i svi su se nudili da budemo njihovi gosti na spavanju ili na jelu.

U nedjelju smo poslije doručka, oprostivši se od naših divnih domaćina, i zahvalivši im se na gostoprimstvu, još jednom obišli grad, bili na Velikoj plaži, a čak su se neki odvažniji i okupali. Cijelim putem od Sarajeva do Ulcinja i nazad, atmosfera u autobusu je bila vrlo prijatna, opuštajuća, vesela. Zaista je bilo divno biti na ovakvom putovanju.

Naš hor planira ponoviti ovakvo putovanje, a i domaćini su vrlo zainteresirani da im opet dođemo u goste. Inšallah.

 

{slimbox images/stories/ulcinj_01.jpg,images/stories/ulcinj_01-thumb.jpg; images/stories/ulcinj_02.jpg,images/stories/ulcinj_02-thumb.jpg; images/stories/ulcinj_03.jpg,images/stories/ulcinj_03-thumb.jpg; images/stories/ulcinj_04.jpg,images/stories/ulcinj_04-thumb.jpg; images/stories/ulcinj_05.jpg,images/stories/ulcinj_05-thumb.jpg; images/stories/ulcinj_06.jpg,images/stories/ulcinj_06-thumb.jpg;}