Prvi nastup

Ova brošura, pisana rukom, nađena je u skrovištu u kući Hasana Bibera u pretresu koji su izvršili udbaši prilikom njegovog hapšenja. Tekst daje uputstva o metodama rada u organizaciji, posebno o prvom sastanku i temama koje treba obraditi sa novopr

1. Pokret - organizacija

Svrha iste: Potreba da se izvrši obnova

a) islamke Zajednice u BiH i svijetu, da Muslimane privede pravom Islamu, da iz života zajednice isključi sve ono što je strano islamskom učenju, narod mu daje ozbiljan često vjerski karakter.

b) Povezivanje međusobno

c) Razvijanje isl. bratstva

d) Savjetovanje, potpomaganje, zajedničko rješavanje problema

2. Ko predstavlja organizaciju: Najzdravije jedinke

3. Uslovi za prijem u organizaciju i način primanja: Preporuka i garancija od strane jednog provjerenog člana iz organizacije uz opis i ostale moralne kvalifikacije trezvenost, moralnost, islamski život i što je najvažnije za organizaciju islamske svijesti, zatim iskrenost. Izvršavanje farzova, kao i hadisa, zatim prirođene odlike.

Staloženost, inicijativa, okretnost.

Prije samog prijema u organizaciju potrebno je postepeno pripremanje novog člana, tako da ga se navede i zainteresira za cilj i da on sam osjeti da je na osnovu identičnosti ličnih osjećaja i ciljeva organizacije njen pravi član.

4. Izgradnja i metode: Sastanci, pod abdestom, pozdrav <>, pravilno držanje i svečani ton kroz čitav sastanak. Vođa sastanka programira tačke, vrijeme i mjesto, tačnost, sigurnost. Poznanstva (češće revidirati), razrada konspiracije.

Obaveza (vremenske u početku manje i kraće). Kontrolisanje obaveza i zaključaka prošlih sastanaka, kritika bez hatera i kolegijalnosti. Iznalaženje boljih metoda za rad, koristi i iskustva drugih, samostalnost u radu) kao da si ti najglavniji, ali ne udaljavanje od organizacijskih pravila.

Rezultati - i bezličnost u radu su viši stepen organizacijske svijesti i oduševljenja.

Taktiziranje - u granicama aktivacija i kamuflaža prema protivnicima isto u granicama spretnosti u izgovaranju. U kamuflaži ne ići daleko da izgubiš povjerenje onih na koje kaniš djelovati.

5. Lična izgradnja: Primjer u svemu, počev od vanjskog izgleda i urednosti, pa do skromnosti i marljivosti.

Tolerantnost i strpljivost kod neuspjeha. Uputstva za ophođenje sa: starijim, djecom, kolegama, ženskim.

Manevarski bojkot propalica. Ispraviti što prije svoje greške i djelovati na rodbinu svojom promjenom života. Iz riječi da bije uvjerenje i snaga, a ne besjedništvo. Izraziti ponositost i zahvalnost Bogu dž.š. što se preobraćaš u < čovjeka<<.

Apsurdnost Hrvatstva, Srpstva i strančarstva.

Kako djelovati na okolinu i simpatizere u početku, s namjerom da neotkriješ pripadnost organizaciji. A ipak da djeluješ u njenom smislu;

a) izmirivati zavađene Muslimane, pomagati u nevolji i bolesti (naveo primjere za gornje)

b) lokaliziranje pokvarenosti javno žigosati ali ne osobno nego preko neodgovornih osoba (brbljivih žena, djece, ali sebe osigurati). Djecu nagovarati da po ulici napadaju pijanice i izvrgavaju ruglu.

c) Propaganda poštenja (danas primjer Arabiji; Kazne za prekršitelje. Poštenje u Bosni prije 100 god. Naveo primjere.

d) Suzbijanje trača u familiji, u komšiluku i u mjestu.

e) Propaganda idealizma u budućem islamskom društvu. Blagostanje u slobodi duhovni i materijalni razvitak. Zapravo (prikazao u detalj): objektivnost i demokratičnost, isto tako govorio o sudstvu.

f) Džamije kao vjerski i svjetovni kulturni centri i njihova uloga. Kakvi trebaju biti imami i njihova uloga.

6. Odgoj omladine: slika mekteba

a) osigurati interesantnost i zabavnost u toj prvoj školi mališana.

Razvijati ljubav prema nastavniku.

b) osnovna nastava i srednja nastava: ispitivanje sposobnosti i omogućiti razvoj a ne da talenti ostaju čuvati koze.

c) visoka nastava i uloga intelektualaca u organizaciji: doktora, profesora, ing. itd.

d) razvoj zanatstva

e) uloga sporta

7. Propagirati domaću radinost, vezivo, šivenje, ručni rad, tkanje i zanatstvo.

8. Početi vježbati svoju volju, matematika, bilanca svog dnevnog rada. Ibadet, beš vakat, primjerom ubijediti u mogućnost. Rano ustajanje, dnevni raspored rada.

9. Higijena, kupanje, uloga abdesta, pranje zubi, higijena stanova, avlije, sokaka. Imati u vidu zaostalost Bosne i dojam kod stranaca - objašnjavati curama, hvaliti urednije.

10. Tradicija: Osvježavati uspomenu na javne hamame - udobnost i brojčanost musafirhana i njihova uloga.

11. Povesti računa o poboljšanju ekonomskog života: Planska obrada zemlje. Izbor kultura. Savjetovanje. Sadnja voća, moderne sušnice i tako suho voće prodavati u doba boljih cijena, a ne ljeti sirovo radi kvarenja prodavati u bescjenje. Uzgoj pčelarstva putem zadruga - familija. Zajednički nabaviti najpotrebnije sprave. Razvoj stočarstva. Uređaj staja - higijena.

12. Muslimani i politika. Politika je varka i za njene profesionalne majstore.

Štete i koristi politike kroz diskusiju.

13. Odnos Muslimana prema ostalim: Tolerantnost

14. Uvođenje islamskog pozdrava i srdačnosti

15. Borba protiv proizvodnje rakije i sl. alkohola sa medicinskog stajališta i posljedice istoga.

16. U društvu stvarati utisak vlastite snage i organizovanosti koja je prikrivena. Razvijanje radoznalosti kod simpatizera i kroz takvo stanje oduševljavati ih i davati impulsa.