Na Ahiret preselio Sinan Ramadanović

Sinan Ramadanović, član organizcije Mladi muslimani iz Mostara, preselio je na Ahiret u ponedjeljak 27. maja u 92 godini života. Svoje zadnje mjesece života prevo je u Centru za stare osobe u Podveležu koji djeluje u okviru Medžlisa Mostar.


On je rođen 2 oktobra 1932. godine u Mostaru. Mekteb i osnovnu školu završio je Mostaru, kao i mehaničarski zanat.
Član organizacije „Mladi muslimani“ postao je 1947. godine, kada ga je u rad Organizacije uključio Mustafa Hadžiosmanović. Pošto je Organizacija u tom periodu bila ilegalna, tako je i rad članova bio strogo konspirativan i zasnivao se na principu tri člana u jednoj grupi. Sinan Ramadanović bio je u grupi sa Džemalom Hadžiosmanovićem i Salihom Mišićem, a kasnije je bio vođa grupe koju je činio sa Ahmedom Rustempašićem i Mustafom Gušićem. Zadatak njegove grupe bio je organizacija podjele vjerskih brošura i širenje stavova i pogleda Organizacije među omladinom, odnosno omasovljenje Organizacije.
Uhapšen je u junu 1949. godine kao član organizacije „Mladi muslimani“ i prebačen u zatvor Ćelovina u Mostaru. Nakon jednomjesečne istrage bez optužnice i presude prebačen je u Travnik na izdržavanje kazne društveno-korisnog rada u trajanju od dvije godine, a zatim na imanje Rilić na Kupresu, gdje je nastavio izdržavanje kazne radeći u kamenolomu. Kaznu je izdržavao i radeći na izgradnji naselja Čengić Vila u Sarajevu, u Gračanici kod Tuzle te u okolici Zenice.
Poslije izlaska iz zatvora završio je započetu tehniču školu i zaposlio se u preduzeću „Remont“ kao automehaničar, pa onda u preduzeću Sokol iz Mostara.
Nije se ženio.
Početkom devedestih godina prošlog stoljeća i nakon demokratskih promjena u BiH zajedno sa članom Organizacije Smailom Velagićem, a na inicijativu Edaha Bećirbegovića, dao je doprinos u radu na obnovi i uspostavi mostarskog MDD „Merhamet“.

Njegova autobiografija je objavljenja u knjizi MM - sjećanja u izdanju mostarskog udruženja Toprak.