Na ahiret preselio Atif Delalić

Opis nije dostupan.

U petak 7. Januara 2022. godine na ahiret je preselio Atif Delalić, jedan od članova "Mladih muslimana" iz prve generacije. Da mu se Allah smiluje i oprosti grijehe!

Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun.

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

*
IN MEMORIAM

Atif Delalić rođen je 1929. godine u selu Mjedenik kod Gacka.

Mekteb i osnovnu školu završio je u rodnom selu, a u Gacku građansku školu. Godine 1940. upisao je medresu u Mostaru, ali je zbog Drugog svjetskog rata morao prekinuti školovanje i vratiti se na selo. Zbog četničkih pokolja u Bileći i Gacku, sa porodicom je prebjegao u Hrasnicu kod Sarajeva.[1] Nakon tri ratne godine bez školovanja, u Hrasnici je upisao i završio zanat. Po završetku zanata zaposlio se u Vojno-remontnom zavodu u Sarajevu.

Priključio se organizaciji „Mladi muslimani“ 1947. godine. Uhapšen je kao član „Mladih muslimana“ u avgustu 1949. godine. Poslije dvanaest dana provedenih u UDB-i na saslušanju, prebačen je u vojni zatvor, jer je kao zaposleniku u Vojno-remontnom zavodu odlučeno da mu sudi vojni sud. Osuđen je na 12 godina zatvora za navodno kršenje poretka, naoružavanje i krađu oružja iz Vojno-remontnog zavoda[2] . Kaznu je izdržavao u Zenici, radeći u radionici. Nakon deset godina amnestiran je i pušten.[3]

Nakon izlaska iz zatvora, kao i većina mladomuslimana, nastavio je školovanje. Kao bivši politički zatvorenik nije mogao upisati Ekonomski fakultet. Upisao je Višu ekonomsku školu, a onda je pozvan na odsluženje vojnog roka u JNA. Nakon odsluženja vojnog roka u Kninu vratio se u Sarajevo. Oženio se, zaposlio i radio jedno vrijeme kao zanatlija, a onda i kao ekonomista. U penziju je otišao radeći kao ekonom na Medicinskom fakultetu.

Tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu službovao je u Civilnoj zaštiti na Dobrinji, a tokom 1995. i 1996. godine bio je načelnik Općine Novo Sarajevo.


[1] Bio je svjedok masovnih zločina uglavnom nad imućnijim Bošnjacima i političkim protivnicima u Sarajevu 1945. godine na lokalitetu Hrasnice.

[2] U optužnici je terećen za otuđivanje mina koje su teške po 18 kg i koje je nemoguće iznijeti pri svakodnevnim pregledima prilikom ulaska na posao i prilikom izlaska s posla što najbolje oslikava paradoks procesa

[3] Arhiva udruženja „Mladi muslimani“, C1-A633