Kako se pripremiti za odabrani mjesec? Kako se pripremiti za odabrani mjesec?

Kako se pripremiti za odabrani mjesec?


Blagoslovljeni mjesec ramazan je na vratima, bliži se njegov miris i ljepota, vrijeme je da se zapitamo kako i čime ga dočekujemo ove godine. Budimo svjesni da se u mjesecu ramazanu zatvaraju vrata Džehennema, a otvaraju vrata Dženneta. Prenosi se da su se ashabi šest mjeseci spremali za mjesec ramazan, a potom ga ispraćali narednih pet mjeseci.

Na koji način se svako od nas priprema za dolazak najdražeg gosta?

Prije svega, trebamo izvršiti samoobračun, uvidjeti vlastite nedostatke. Trebamo se preispitati po pitanju svojih djela i nijetova. Najbolji način da svoje tijelo i svoju dušu pripremimo za dolazak mjeseca ramazana, da svoj iman povećamo, jeste dobrovoljni post. Ogromna je vrijednost posta ponedjeljkom i četvrtkom, te posta u „bijelim danima“. Post u bijelim danima se nagrađuje deseterostruko. Pored posta, svoje dane obogatimo nafilama. Putem dobrovoljnih namaza se približimo Uzvišenom, i smirajem ispunimo svoja srca.

Upućujmo dove, jer su dove srž ibadeta. Budimo svjesni da se dovom obraćamo Svemogućem, učeći dove budimo ponizni i skrušeni. Dolazi nam mjesec u kome je počela objava Kur’ana. Učimo Kur’an svakodnevno, čitajmo prevod i razmišljamo, pokušajmo dokučiti poruke koje se u njemu nalaze. Pored navedenih ibadeta, činimo dobra djela, kako bismo zaslužili Njegovu milost i oprost. Budimo darežljivi, pomozimo onima kojima je to potrebno, udijelimo od onoga što nam je Uzvišeni podario. Kontrolišimo svoje misli i svoje riječi, jer se post u mjesecu ramazanu ne sastoji samo od suzdržavanja od jela i pića, nego i od obuzdavanja našeg jezika i požude duše. Jezik koristimo samo za spominjanje Allaha, dž.š., i činimo tevbu. Izbjegavajmo sve što smanjuje našu posvećenost šehadetu. Radimo na svom karakteru, počevši od ovog trenutka.

Čistimo naše duše i osvježavajmo svoje znanje, dokučimo nove spoznaje. Budimo dobri prema drugima, jer će nas možda upravo dobro djelo učinjeno za drugoga uvesti u Džennet. Također, trudimo se da praktikujemo sunnet, u svim aspektima života. Ne zaboravimo da nam Uzvišeni Allah pruža Svoju milost tokom dana, prihvatajući pokajanje onih koji su griješili tokom noći, a tokom noći pruža Svoju milost onima koji su griješili tokom dana.  Pripremimo se za dolazak odabranog mjeseca, da bismo u njemu postigli sreću i blagostanje.

 

Za Akos.ba piše: Rabija Arifović

https://akos.ba/kako-se-pripremiti-za-odabrani-mjesec/