Šta zna Tegeltija šta je ideja

S obzirom na to da već duže vrijeme svjedočimo spominjanju mladomuslimanskog pokreta u negativnom kontekstu i raznim zlonamjernim pokušajima da se ovaj pokret pa samim tim i Udruženje "Mladi muslimani" predstave u najružnijem svjetlu, neophodno je javnost podsjetiti na državotvornu ideju Mladih muslimana koji su kroz svoje djelovanje davala adekvatne odgovore od perioda uoči Drugog svjetskog rata, tokom rata kroz organizovanje pomoći izbjeglicama i učešća u antifašističkom pokretu, ali i borbom za slobodu govora u vrijeme socijalizma. Mladi muslimani su i tokom i nakon Agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bili konstruktivni dio društva.

Naime, dana 25. januara 2023. godine na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrđen je novi saziv Vijeća ministara BiH u kojem, nakon osam godina, neće biti kadrovi SDA. Ovu činjenicu komentarisao je na svom Twitter profilu Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika i bivši kompromitirani predsjednik VSTV-a. 

"Uklanjanje SDA iz Savjeta ministara je samo vrh ledenog brijega. Uklanjanje SDA i njene politike i krakova po dubini institucija BiH ali i FBiH je mnogo teži i duži posao. Bez toga, prosta smjena SDA iz Savjeta ministara neće imati skoro nikakav efekat. BiH ima šansu samo ako iz nje bude uklonjena mladomuslimanska politička filozofija koju reprezentuje SDA i koja je dominantan razlog svih problema koje od osnivanja mladih muslimana ima BiH”

Stavovi Tegeltije potvrđuju da ideološka borba za BiH nikad nije prestala. Ovaj stav nije nešto novo u našoj javnosti zadnjih mjeseci, ali argumentacija jeste jer ona otkriva suštinu političko-društvene borbe u i za Bosnu i Hercegovinu u zadnja dva-tri stoljeća.

Dvadeseto stoljeće s pravom nosi epitet “Stoljeća ratova”, a podloga za te ratove su bile destruktivne i ratoborne ideje od kojih su fašizam, nacizam i komunizam bile najrazornije.  

Isto onako kako su "Mladi muslimani" nekad bili antifašisti i antikomunisti tako danas trebaju biti antigenocidaši i anti-UZP-ovci jer država Bosna i Hercegovina ne može nikako ostvariti potrebni napredak na svim poljima dok god poštovaoci Genocida i UZP-a ne budu uklonjeni sa političke scene ili barem dok im ne bude sužen prostor za destruktivno djelovanje.

Stavovi Tegeltije i svih onih koji su se našli na toj strani politike dokazuju da su vrijednosti za koje se zalažu Mladi muslimani ključni za politički opstanak našeg naroda i domovine. Zahvaljujemo se gospodinu Tegeltiji što nas je podsjetio na to ko smo i za šta se borimo.

Neprijateljima Bosne i Hercegovine i Bošnjaka možemo samo ponuditi odgovor koji je u istrazi udbašu na konstataciju: "Omere, ti si divan mladić, ali ti ne valja ideja.", dao rahmetli Omer Stupac rekavši: "Ma šta ti znaš šta je ideja!"