Na ahiret preselio dr. Ešref Bakšić

U srijedu, 25. januara 2012. / 02. rebiu-l-evvela 1433. h. g. na ahiret je preselio dr. Ešref Bakšić. Rahmetli Bakšić rođen je u Otoci (Bosanska Krupa). Mekteb, osnovnu školu i realnu gimnaziju završio je u Trebinju. Kao pripadnik pokreta Mladi muslimani uhapšen je 1949. godine i osuđen na četiri godine strogog zatvora. Nakon izdržane kazne upisuje se na Veterinarski fakultet u Sarajevu. Po završetku fakulteta zapošljava se u HIK-u (Hladnjača i klaonica) u svojstvu veterinarskog inspektora, a kasnije prelazi na isti posao u UPI, gdje radi do penzije.

Po okončanju studija i zaposlenju aktivira se i u Islamskoj zajednici BiH, gdje učestvuje u akcijama nabavke i pregleda kurbana, te vrši kontrolu higijenske ispravnosti namirnica animalnog porijekla koje konzumiraju učenici Gazi Husrev-begove medrese i studenti FIN-a. Nekoliko godina bio je i honorarni profesor na predmetu biologije u Gazi Husrev-begovoj medresi. Jedan je od inicijatora pokretanja Islamske informativne novine Preporod. Uzeo je veliki angažman u obnavljanju rada Udruženja ''Mladi muslimani'' početkom '90-ih godina prošlog stoljeća. U vrijeme agresije na BiH bio je član Koordinacionog odbora muslimanskih institucija BiH. Bio je i sabornik Obnoviteljskog sabora IZ u BiH. Također, bio je i član Rijaseta IZ u BiH, kao i član Komisije za halal hranu. 
Dženaza će se klanjati u petak, 27. januara 2012. / 04. rebiu-l-evvela 1433. h. g., iza džume namaza u haremu Begove džamije. Dženaze namaz će predvoditi reis-ul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić. Ukop će biti na mezarju Alifakovac.