Dan Kudsa 2017.

Udruženje ''Mladi muslimani'' tradicionalno, već blizu dvije decenije, obilježava ''Međunarodni Dan Kudsa'', ustanovljen 1979. godine u znak podrške Državi Palestini i stradanju ali i borbi palestinskog naroda za normalan život na svojoj zemlji i u svojoj državi. U ovom simboličnom podsjetniku javnosti, ali i političke, društvene, kulturne, intelektualne elite, na nepravdu i zločin koji se pred očima cijelog svijeta dešava palestinskom narodu, ove godine Udruženju ''Mladi muslimani'' pridružilo se i Udruženje ''Bosansko-palestinskog prijateljstva'' i Udruženje ''Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini''

''Međunarodni Dan Kudsa'' obilježen je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci posljednjeg petka u mjesecu ramazanu iza džume namaza, a što je ove godine bilo 23. juna. U sklopu programa obilježavanja ''Međunarodnog Dana Kudsa'' uvodno izlaganje je imao akademik prof. dr. Esad Duraković, a potom je premijerno prikazan dokumentarni film ''Palestina'' u kome o dešavanjima u Palestini, stradanju Palestinaca, političkim prilikama i odnosima, budućnosti ovih prostora govore eminentni stručnjaci, intelektualci, analitičari iz naše zemlje.

 

Akademik Duraković u svom izlaganju primjetio je da je stradanje u Palestini iznad svakog jezika, iznad svakog vapaja i teško je i nemoguće izreći tu patnju i nepravdu. ''To je epsko stradanje, a mi ep znamo kao rezultat mašte i fikcije pisca, znamo da nastaje na mitu, a Palestina nije mit, nije fikcija, a njeno stradanje je epsko. Palestina je ep modernog vremena, modernog doba. Predugo traje neizrecivo stradanje i patnja Palestine i njenog naroda'', naglašava akademik Duraković i pita se u nastavku koji smisao ima poezija, slikarstvo, filozofija dok postoji ovakva patnja Palestine, gdje nam je savjest?! ''Kuds treba biti, nadam se da neću biti pogrešno shvaćen, politička Kibla cijelog ummeta, cijelog muslimanskog svijeta. Nažalost, muslimanski svijet se ne odnosi kako bi trebao prema Palestini, a to je izdaja cijelog ummeta'', smatra akademik Duraković.