Obilježen Dan Kudsa 2015.

Tradicionalno, skoro dvije decenije, Udruženje ''Mladi muslimani'' obilježava prigodnim sadržajem Dan Kudsa. Nekada su to predavanja sa vjerskim sadržajem o Kudsu, nekada ona imaju aktuelan politički i društveni kontekst, nekada se promoviraju knjige koje govore o Kudsu, Palestini, onome što se dešava od strane cionističkog režima. Nekada se prikažu dokumentarni filmovi. Zadnjih godina obilježavanje Dana Kudsa prati i izdavanje biltena koji se dijeli svim prisutnim, a sadrži eduaktivne i informativne sadržaje vezane za Kuds i Palestinu, kroz historiju i aktuelne događaje. 

Ove godine Dan Kudsa obilježen je, kako je to i određeno, poslije zadnje džume u mjesecu ramazanu. Bio je to petak, 10. juli, a manifestacija je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Ovog puta Dan Kudsa obilježili smo kroz dva predavanja, odnosno dva intervjua koja je vodio sekretar Udruženja Anes Džunuzović sa gostima-uvodničarima: dr. sc. Nezirom Halilovićem i Mirsad ef. Mešanovićem. Dr. Halilović je odgovarao na pitanja o prostoru koji je sveti, da li je to samo Mesdžidul Aksa ili cijeli Kuds,, ili možda cijela PAlestina; potpom na pitanja o pominjanju Kudsa u Kur'anu: o razlici između Mesdžidul Akse i Kubetul Sahre; o nastojanju pripadnika drugih religija da prisvoje Mesdžidul Aksa. U odgovorima je naglasio da kao što Harem u Mekki ima svoju granicu, o harem u Medini, tako i Mesdžidul Aksa u Kudsu ima svoju granicu, i da to nije cijeli Kuds niti Palestina. Pojasnio je i razliku između Mesdžidul Aksa i Kubetul Sahra, gdje je - u prvoj, Posalnik Muhammed, s.a.w.s, predvodio džemmat poslanika, a u drugoj je doživio Miradž. Govoreći o prisvajanju Mesdžiful Aksa od drugih religija, naglasio je da muslimani znaju, ali da to znaju i drugi, da je zadnja Objava kruna Objava, te da je i Mesdžidul AKsa džamija i bogomolja muslimana. I da to i drrugi znaju, ali i da su svjesni trenutne slabosti musliman, pa govore da neće sadađnji muslimani biti oni koji će pobjediti druge, niti da će oni biti oni Jevreji koji će poraziti današnji muslimani.

Mirsad Mešanović je odgovarao na pitanja iz teme ''Islamski pokreti otpora - između terorizma i borbe za slobodu''. Odgovarao je na pitanja o Hamasu i Muslimanskoj braći, navodeći da je Hamas nastao inspirisan Muslimanskom braćom, da je snaga ovih pokreta u posvećenosti vjeri i svom cilju, te da oni nikad neće posustati, bez obzira što ubijaju njihove lidere, zatvaraju ih, osuđuju na smrt i sl. Govorio je i o ličnostima kakve su šejh Ahmed Jasin, osnivač Hamasa, koji je bio u kolicima a vodio je veliku borbu; potom o Hasanu el-Beni; te o Muhamedu Mursiju.

Učešće u manifestaciji uzeo je i hor ''Hilal'', a na samom uvodu skupu se obratio i predsjednik Udruženja Edhem Bakšić koji je napravio paralelu između Palestine i Kudsa, te Bosne i Srebrenice, a u povodu činjenice da je Dan Kudsa obilježen 10. jula, a 11. jula je bila 20 godišnjica Srebrenice. Istakao je tim povodom da se mi sjećamo Srebrenice, a da Palestinci žive pod stalnim terorom, da su stalno u ratu i napadima jedne od najmoćnijih oružanih sila današnjice cionističkog izraelskog režima.