Na ahiret preselio Hilmija Lepić



Ko je bio Hilmija Lepić?!

Hadži Hilmija Lepić rođen je 1931. godine u mjestu Buziću kod Visokog, a živio je seoskim život sa svojih osmero sestara i braće te majkom i ocem koji su se bavili zemljoradnjom.

Otac Vejsil ga je upisao u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1945. godine koja je u tadašnjoj Jugoslaviji jedina bila priznata da radi kao vjerska ustanova. U internatu je stanovao sa ostalim medresantima a uspješno je završavao svaki razred. Tokom aprila 1949. godine (tačnije 18. aprila 1949. godine) kada je završio četvrti razred bio je uhapšen kao član „Mladih muslimana“

U organizaciju je stupio na prijedlog školskog druga Hukić Abdulaha iz Tuzle. Gdje se odmah uključio u okupljanje omladine u rodnom mjestu kako bi mladost privukao da ostane uz džamiju i vjeru a ne da krene putem partije kako je tada i kasnije objašnjavao.

Osuđen je na dvije godine zatvora. Odnosno kao jednom od mlađih u to vrijeme kazna mu je preimenovana u društveno koristan rad.

U jednom od brojnih razgovora za medije Hilmija Lepić je ispričao: „Prvo su me smjestili u tzv. Čemalušu u Sarajevu nekoliko dana, u samicu, gdje sam ispitivan. A potom od aprila do kraja maja vodili su nas po raznim zatvorima u Sarajevu. Kasnije sam na izdržavanju kazne proveo jedno izvjesno vrijeme kao rudar radeći sa Alijom Sirotanovićem u Rudniku Breza teške fizičke poslove ali nisam bio plaćen za svoj rad“.

Kako je prijatelj njegovog oca, ugledni zlatar urgirao za njega, biva pušten 1951. godine, nekoliko mjeseci prije isteka kazne na slobodu. Ali mu je bilo zabranjeno da se vrati i nastavi školovanje u Medresi, iako je to želio i kako je pripovjedao da je to bio san oca da bude „njegov hodža“

Hilmija Lepić je živio dostojanstveno i pošteno uvijek odan ideji mladomuslimanstva što je pokazivao i uključenošću u rad Osnovnog odbora Udruženja u Kaknju gdje je i živio.

Preselio je na ahiret 29. maja 2020. godine u 90. godini života.

Dženaza je obavljena 30. 05. 2020. godine na gradskom mezarju Bare

Rahmetullahi alejhi rahmeten vasiah!