U SUSRET DANU KUDSA!

Svjetski Dan Kudsa - spoznajaPandemija Covid 19 je uveliko zapostavila vijesti sa područja Palestine, najvećeg političkog i društvenog žarišta XX vijeka. Vijesti koje prenose svjetski mediji o situaciji u Svetoj zemlji, su vijesti koje uveliko nagovještavaju aneksiju (dijela) Gaze.

Konstruišu se razne paralele slučaja Gaze i Krima, relativizirajući i historiju i žrtve obje zemlje. M. Pompeo, sekretar SADa prije par dana se susreo sa B. Natanjahuom i B. Gantzom, koji su dobili zeleno svjetlo od parlamenta da formiraju vlast u Izraelu. Razgovarali su i o mogućnosti aneksije palestinskih teritorija na okupiranoj Zapadnoj obali, s obzirom da Trumpov "Mirovni plan" za Bliski Istok od januara 2020. teoretski to dopušta. Međutim poruke koje je poslednjih nedjelja slala američka administracija udaljene su i kontradiktorne. Čini se da su SAD u potpunosti zaokupljene epidemijom korona virusom i ekonomskom krizom koja prijeti ponovnom izboru predsjednika Trumpa na predsjedničkim izborima u novembru. Iz novinskih članaka koji su više-manje ambivalentni stičem dojam da je Turmp aminovao B. Natanjahuu da pod krinkom pandemije korona virusom i po ko zna koji put izvrši aneksiju dijela Palestine.

U nastavku donosimo pregled nekih najznačajnijih vijesti po danima:

14. maj – Francuski „Le Monde“ izvještava kako se EU priprema za moguću izraelsku aneksiju na Zapadnoj obali. U izvještaju evropske diplomatske službe, koji je pribavio „Le Monde“, otkrivaju se poteškoće u postizanju konsenzusa o mjerama odmazde.

15. maj – Al Jazeera prenosi kako se obilježava Dan Nakbe: Palestinci koriste virtualna sredstva - Za 72. godišnjicu Nakbe, Palestinci su se okrenuli ka društvenim medijima i digitalnim inicijativama kako bi obilježili taj dan.

16. maj – Al Jazeera prenosi da je bačen suzavac na Palestince koji su protestovali protiv izraelskih naselja. Izraelska vojska ozlijedila je desetine palestinskih demonstranata tokom dvije demonstracije na sjevernoj okupiranoj Zapadnoj obali.

17. maj – Francuski „Le Monde“ izvještava da je Izraelski parlament odobrio ujedinjenu vladu Benjamina Netanyahua i Bennyja Gantza. Sporazum o podjeli vlasti ujedno otvara put za aneksiju dijela okupirane Zapadne obale. "Vrijeme je" da se pripoje dijelovi okupirane Zapadne obale, rekao je Benjamin Netanyahu u nedjelju prije nego što se parlament sastao da glasa o povjerenju.

18. maj – Al Jazeera prenosi da je jevrejski doseljenik osuđen za napad paljenja u kojem su ubijeni Palestinci (U napadu 2015. godine u okupiranom selu Duma na Zapadnoj obali ubijen je 18-mjesečni Ali Dawabsheha i njegovi roditelji).

19. maj – Al Jazeera prenosi da stotine umjetnika poziva Izrael na okončanje blokade Gaze. Pojas Gaze je pod izraelskom blokadom od 2007. godine, kada je pokret Hamas počeo kontrolirati ovu enklavu.