Bregović ''sahranjuje'' žrtve iz Džolinog filma

 

Reisu-l-ulema, akademik prof. dr. Mustafa ef. Cerić klanjao je džumu i bio hatib u glavnoj džamiji u Hadžićima. Govorio je o ISTINI kao filozofskom, sociološkom, antropološkom, duhovnom, Božijem pojmu i stanju, ali i kao pravu svih ljudi na istinitu informaciju, istinit odnos svakoga prema svakome, pa i države i njenih institucija kakve su i sudovi i tužilaštva prema građanima. 
 
Reis Mustafa ef. Cerić u Hadžićima
 
Izgovorio je reis Cerić u ovoj izuzetnoj hutbi samo istinu, i ništa više, a ona je jako zaboljela Srpsku pravoslavnu crkvu i srpske političare. Zaboljela ih je istina i činjenica da reis Cerić direktno, ne imenujući pritom nikoga, ipak razotkriva da je laž NJIHOVO glavno oružje, pa i u slučaju vremena agresije u Hadžićima i slučaja bošnjačkih lidera iz Hadžića koji su nedavno pohapšeni zbog navodnog zločina u ''Silosima''. Oni su se jednostavno prepoznali. I upravo lažima udarili na reisa Cerića. Protojerej stavrof SPC Nedeljko Pajić kaže (laže) da ni jedan njihov sveštenik nije primio ni jednog osumnjičenog za ratni zločin, niti mu pomogao. A čitav svijet je vidio snimke kada sveštenik SPC osvještava pripadnike zloglasnih Škorpiona pred zločine koje će počiniti u Srebrenici. Slike grljenja i ljubljenja patrijarha Pavla sa Mladićem i Karadžićem tokom agresije na BiH, fotografije vladike Mileševskog Filareta sa mitraljezom u ruci itd. Uostalom Dobrica Ćosić ne krije: ''Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno'', ''Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž...'', ''Laž je u samom biću Srbina'', ''Laž je srpski državni interes'', ''U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina''. Reis je primjetio da se njihova sadašnja borba protiv BiH i Bošnjaka temelji isključivo na lažima i to razotkrivanje ih je jako zaboljelo. A laž upražnjavaju svi, od SANU-a , SPC-a, preko srpske politike, intelektualaca, do medija.  
 
 
Anđelina Džoli u Zetri
 
Zetra, kojoj se hvala Bogu nije srušio krov od snijega, ugostila je Anđelinu Džoli i Breda Pita, najpoznatiji glumački par današnjice. U prepunoj dvorani prikazan je Anđelinin rediteljski prvjenac ''U zemlji krvi i meda''. Publika je otišla zadovoljna filmom, a reis Cerić je rekao da je ovaj film nešto najbolje što se dogodilo Bosni od Dejtona. Zadovoljne su i žrtve rata čiji ratnu sudbinu i tematizira Anđelinin film. To je dovoljno da kažemo HVALA Anđelini što je svoje prvo rediteljsko iskustvo vezala za Bosnu i za vrijeme agresije, te što je korektno prikazala dešavanja u Bosni. Ovom zahvalom se i izvinjavam Anđelini do koje svakako moj glas neće stići, ali koju sam kritizirao u vremenu kada je snimala film i kada su namjerno ili ne žrtve silovanja bile pogrešno informirane i kada se širila pogrešna informacija o sadržaju filma. Ja sam tada, kao i sada, samo bio na strani žrtava. Hvala Anđelini što je uspjela da spozna pravi tok i dešavanja tokom agresije i da shvati kakvo se zlo dešavalo Bošnjacima. Naravno u tome su joj pomogli mnogi, sama to kaže, a među njima se pominju i Bil Klinton, Ričard Holbruk. Hvala i njima što su rekli istinu. To je veliko ohrabrenje za Bošnjake i Bosnu jer nam pokazuje da kod Klintona, pokojnog Holbruka i drugih, ima ljudskosti i morala kada nastupaju kao ličnosti, kao individue koje više nisu bitno aktivni u politici. Hvala Anđelini što je uspjela film i našu glumicu Zanu Marjanović predstaviti Baraku Obami. Nadamo se da je Zana znala iskoristiti taj kratki susret sa Obamom i predočiti mu stvarni hal u kome se nalazi Bosna i njen bošnjački narod, te lobirati za ljudsku (ali i predsjedničku) podršku kakvu su dali Klinton i Holbruk Anđelini. I nadati se pritom da nije upravu advokat Francis Boyle koji ovih dana tvrdi da su SAD i Evropa u Dejtonu napravili BiH sa rokom trajanja od 15 godina, iza čega stoji raspad. 
 
Goran Bregović u Zetri
 
Zetra će 24. marta vjerovatno ponovo biti puna, ovog puta na koncertu Gorana Bregovića i Orkestra za svadbe i sahrane. Bregović, prvo lice Bijelog dugmeta, po kome ga zna cijeli Balkan, u intervjuu za Avaz kaže da je imao i gorih stvari od Bijelog dugmeta, i tako ponizi svoje kolege iz grupe, i sve nas koji smo ikad slušali ovaj bend, a bilo je takvih na Balkanu najmanje 10 miliona. Inače u tom intervjuu se na nekoliko mjesta Bregović podsmjevao sa Bosnom, i sa svim onim koji mu se dodvoravaju od ćevabdžija na Baščaršiji, preko gradonačelnika Sarajeva, novinara Avaza i Bakira Hadžiomerovića koji je napravio i ''60 minuta sa Goranom Bregovićem'', do 10-ak ili 15 hiljada Bošnjaka koji će biti na koncertu. Naime, Bregović na ushićeno pitanje, kompleksaško dodvoravanje novinara, da li je prešao da živi u Sarajevo; odgovara da je u Francuskoj, gdje trenutno živi, ogroman porez i da je odlučio da se prijavi u Bosnu zbog toga. A naš gradonačelnik Behmen, kao i novinar Avaza, kao da su gluhi i ne čuju šta kaže čovjek nego likuju kako se on vratio da živi u Sarajevo. Inače u toku agresije, ili neposredno iza nje, ne sjećam se tačno, Bregović je izjavio, a ja čuo iz prve ruke, kako je Sarajevo grad u koji svratite da popijete kahvu i idete dalje. Dakle, nebitan grad. U intervjuu Avazu Bregović kaže i kako mu je Dodik simpatičan i drag. Nije pojašnjavao zbog čega, ali je jednostavno zaključiti zbog čega bi nekome Dodik mogao biti drag, samo zbog njegovih stavova, a oni su u cijelom svom obimu antibosanski i separatistički, pa se onda pitam da li će Bregović specijalno za 10 do 15 hiljada Bošnjaka, žrtava iz filma Anđeline Džoli, u Zetri provokativno, šeretski, kako je i u ovom intervjuu uradio, odsvirati samo onaj dio namjenjen za sahrane, ovog puta sahranu preživjelih žrtava agresije i sahranu Bosne. 
 
Boris Tadić među odlikovanim
 
I dok se Brega šprda sa mazohističnim Bošnjacima, Boris Tadić dodjeljuje ordenja. Sa zakašnjenjem od 20 godina posthumno se Srđanu Aleksiću dodjeljuje odlikovanje Zlatna medalja ''Miloš Obilić'' za ispoljenu hrabrost i djelo herojstva. Da budemo jasni, Srbija je za pokojon Srđana znala i zadnjih 20 godina ali ga nije odlikovala, i ne samo da ga nije odlikovala nego ga je smatrala izdajicom, dezerterom, zaštitnikom balija. Tako ga zapravo većina Srba doživljava i danas, među njima je i političko rukovodstvo Srbije, ali oni su majstori laži i manipulacija. Oni samo primjenjuju razne metode u borbi. Sada im treba junak na njihovoj strani, neko za koga će se uhvatiti svaki put kada budu svedeni u ćošak. To već rade, Dodik kaže da ne poznaje ni jednog Bošnjaka koji je pomogao Srbinu. A oni imaju Srđana, koga su eto i odlikovali i time pokazali svijetu da oni ''nikad nisu bili'' za zločin i ubijanje. Upravo je to razlog ovom odlikovanju, a u srcu Tadićevom, Dodikovom i drugih stoji prezir i mržnja prema ovom četitom mladiću.
 
Emir Suljagić u ostavci
 
Ministar koji fizički zlostavlja svoju ženu po drugi put dao ostavku, zbog navodnih prijetnji i pisma sa metkom kao sadržajem. Ponovo se ministar Suljagić osjetio kao žrtva zbog pokušaja da na razne načine ukine vjeronauku u sarajevskim školama. Pošto mu ni jedan od pokušaja nije urodio plodom, on sada primjenjuje metod žrtve i očekuje valjda da se više instance u liku međunarodnih predstavnika u BiH oglase ili proglase obaveznim njegove zahtjeve za uklanjanjem vjeronauke iz škola. Ministar je najprije odlučio da ocjena iz vjeronauke ne ulazi u prosjek. Kada se tome usprotivila Islamska Zajednica, nevladin sektor i javnost i kad su iznijeli argumente ministar se povukao i rekao da se u toj (prošla) školskoj godini stvari neće mjenjati. U međuvremenu je skontao drugi put da uništi vjeronauku, anketa među roditeljima da li su za ili protiv vjeronauke, odnosno izbor između vjeronauke i alternativnog predmeta. Kada su roditelji gotovo stopostotno rekli da podržavaju vjeronauku on se morao povući. Ali nikad nije odustao, jer je onda smislio da pored vjeronauke i alternativnog predmeta djeca moraju imati i mogućnost da ne izaberu ništa od ovoga. I tako ministar hoće pod svaku cjenu da se riješi vjeronauke, a pošto ne uspjeva sada se ili želi povući kao žrtva, a ne gubitnik, ili želi da se uključi međunarodni faktor i riješi stvar u njegovu korist.