Danas Prijedor, sutra Bedr

         
             Slikovni rezultat za prijedor bijele trake

 

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pokušalo se uništiti sve što se moglo, spaljivano je, rušeno je i ubijano je. Ono što je svim mogućim poveljama zaštićeno, i ono što je u svim religijama sveto, i ono što je etički ispravno, pogaženo je. Ljudski život zaustavljen je!

Stradali su domovi, stradali su ljudi, stradala je Sebrenica, Vlasenica, Kozarac, Ahmići, Prijedor...

Sve je počelo 30. maja 1992. godine kada je JNA preuzela vlast u Prijedoru. 31. maja narediše Bošnjacima da se označe, kuće bijelim čaršafima, a sebe bijelim trakama oko ruke. Čovjek je čovjek, ma koje rase, porijekla, izgleda, nacionalnosti bio, ovako kaže moral i etika, ali Srbi tako nisu rekli, za njih Bošnjaci bijahu sve, samo ne ljudi. Poslije ovoga, do kraja rata, 3176 Prijedorčana bijaše ubijeno, od toga 102 djece, a zar djeca nisu civili, oni zaštićeni, nedužni?! Očito sva djeca to jesu, sem Bošnjačke, jer čim si Bošnjak za njih ništa drugo nisi.

Prijedor je dao svoje žrtve, šehide, od početka rata pa do kraja, oni poginuše, ali Bosna se odbrani, odbranila se životima i krvlju, oni bijahu bedem drugih bošnjačkih života.

Kada je se islam počeo širiti muslimani su napadani sa svih strana, šakica ljudi koji se za istinu bore. Napadi sa svih strana, i psihički i fizički, borba za istinu protiv idola. Ta borba trajala je 14 godina, sve do bitke na Bedru, a tada muslimani poraziše mušrike, sa svojskom koja je bila mnogo manja nego li mušrička. Tada je islam trijumfovao, tada se pokazalo da muslimani nisu slabi, islam ih je ojačao, Allah ih na Bedru pomogao, od tada stvari se promijeniše, bile su i druge bitke, ali ova, prva, preokrenula je pogled, uzdigla je islam i muslimane.

Isto bijaše i sa Prijedorčanima, oni su svoje žrtve podnosili da bi Bosna kasnije svoj Bedr doživjela, da bi se odbranila i uzdigla, da bi nezavisnost doživjela.

Zahvaljujući njima, i svim ostalim šehidima Bosne i Hercegovine, na ovim prostorima islam i dalje postoji, obitavaju Bošnjaci i islam žive.

Neka im je vječni rahmet! 

 

PIŠE: REDAKCIJA WEB - a Udruženja "Mladi muslimani"