Da li štitimo naša prava tako što tuđa rušimo?!

Slikovni rezultat za borci protesti


Da li štitimo naša prava tako što tuđa rušimo?!

Pitanje na koje nema odgovora. Odakle god da krenemo neko traži svoja prava, tuđa ne gleda. Ko je kriv?

Da li su krivi svi studenti koji rata vidjeli nisu i danas su krenuli u svoje tople domove, ali daleko su od domova, u napola toplim autobusima, sa svim ostalim nervoznim putnicima, zatočeni u vremenu ?

Da li su krivi oni što imaju posao pa se za porodicu bore, hljeb donose, a danas su možda se u saobraćaju zaglavili pa hljeb nisu još ni u ove kasne sate kući donijeli?

Današnja priča je ona koja svakoga boli, na različite načine. Niko nije đaba na putu, na ovoj hladnoći, iz luksuza, sigurno ne. Krečući se danas prema Vogošći ni slutila nisam šta se dešava, iako smo se vozili tri sata, i ona rekoše, saobračaj obustavljen, nema dalje, put pod noge, i tako nekih 7-9 km da se na čist put, draži nego čista hava, izađe. Gužva, ljudi ne znaju šta se dešava, mediji obavještavaju kako su se naši predstavnici sastali sa predstavnicima Evropske Unije, velik napredak, velik njima kao i meni moje pješaćenje. Ne ističem moj slučaj, ima mnogo gorih. Priča mi prijateljica kako se zaglavila na putu prema Mostaru, i kaže tako čekajući odlučili da se zamijene autobusa, pa da se izvrši razmjena putnika s jedne i druge strane kako bi mogli stići na odredište. Neko da ne zna, u najmanju ruku, pomislio bi da rat je, i možda bi čekao da se i zapuca.

Kolone automobila danas, hiljade promrznutih boraca, još više nedužnih na putevima zarobljenih. Krivca nema!

Svačije pravo je jednako vrijedno, i borca, i radnika, i studenta, i majke i supruge koje iščekuju.

SRETAN DAN NEZAVISNOSTI!

 

Piše: Alma Kubura